Підтримати нас

Бджоли почали будувати гнізда з пластикових відходів

Автор статті
25 березня 2020 15:15
721
Поширити:

Кількість пластикових відходів на Землі досягло катастрофічних масштабів, і про це свідчить навіть поведінка бджіл.

У 2013 році вчені виявили, що деякі бджоли збирають поліуретан і поліетилен, щоб разом з натуральними матеріалами використовувати їх для побудови своїх гнізд. Зараз ситуація стала ще серйознішою — в Аргентині вперше в історії були знайдені бджолині гнізда, створені повністю з пластикового сміття.

Дослідники знайшли пластикові гнізда в спеціальних бджолиних «готелях», які являють собою споруди у вигляді порожнистих трубок, в яких комахи можуть будувати притулки для своїх дитинчат. У природі місцями для спорудження таких гнізд стають порожнини, які попередньо необхідно очистити від бруду, листя і деревної смоли.

В Австралії знайдені бджолині гнізда з пластику

Вивчивши одне з гнізд з трьома окремими осередками, дослідники виявили, що воно повністю складається з тонкого світло-блакитного пластику.

Він явно небезпечний для комах, тому що усередині одного з осередків була знайдена мертва личинка, а інша містила мертву дорослу особину. Третя клітинка була недобудована. Перший випадок, коли дослідники знайшли повністю пластикове гніздо, звучить і виглядає як фрагмент з антиутопічного роману. Ймовірно, з-за глобального забруднення планети, бджоли почали адаптуватися під нові умови і шукати альтернативні матеріали для будівництва жител.

Пластик захищає бджіл від шкідливих речовин Цілком може бути, що бджоли почали використовувати пластик не через нестачу природних матеріалів, а з-за його захисних властивостей. В довколишніх від місця виявлення гнізд полях були використані згубні для комах гербіциди, і пластик міг захистити бджіл від шкідливих речовин краще, ніж листя і дрібні гілки. Хай там як, нове відкриття стало черговим нагадуванням про те, що планета знаходиться в дуже небезпечній ситуації. Також воно в черговий раз довело кмітливість бджіл, хоча в цьому вже пора припинити сумніватися — ці комахи навіть розуміють, що таке «нуль».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ