Підтримати нас

Анонсуємо семінари для демобілізованих та родин військових на Херсонщині

Автор статті
20 лютого 2016 16:00
699
Поширити:

Щоб особисто познайомитися і краще зрозуміти проблеми соціального і правового захисту демобілізованих учасників АТО та їх родин, допомогти подолати труднощі, посттравматичний синдром та бюрократичні перепони в оформленні пільг пройде два психологічно-правові семінари.

Перший у Горностаївці - 22 лютого 2016 року об 11 годині, місце проведення – районний центр зайнятості (вул. Радянська, 4б).

Другий у Великій Лепетисі - 23 лютого о 10 годині, місце проведення – малий зал районного будинку культури (вулиця Соборна/Щорса, 5).

Психологічні травми можуть бути більш небезпечні, ніж травми фізичні - вони здатні нашкодити здоров'ю й життю самої людини, а також тих, хто її оточує. Багато бійців повертаються із зони АТО з величезним багажем психологічних переживань, зміною стилю поведінки до війни, що безпосередньо пов'язано з бойовими рефлексами, які вони придбали в результаті небезпечних для життя ситуацій. Не рідкісні випадки, коли в учасників бойових дій після повернення додому з’являються гнітючі почуття непотрібності, провини, напади агресії, тенденція до депресії або агресії. Виникає так званий “донецько-луганський” синдром: солдати починають страждати на посттравматичні стресові розлади, потерпати від відчуття провини перед загиблими товаришами. Як правило, ці люди все переживають “у собі”, “затискають”, а це тільки шкодить, ускладнює вихід із стресової ситуації. 

Такий психологічний стан знижує здатність захищати свої права і приймати правильні рішення в житті, особливо у критичних чи конфліктних ситуаціях. Брак гарантій передбачених законом прав учасників АТО, часті випадки неспроможності державних органів їх забезпечити, складність та недосконалість існуючих юридичних процедур, нестача правової інформації ще більше послаблюють спроможність для соціальної адаптації.

У програмі заходу розглянемо наступні питання

Психологічна частина: «Бойовий стрес, його наслідки і вплив на життя, шляхи виходу з цього стану. Як наростити особисті лідерські якості».

Проводить: Андрій Степанович Калита, психолог, капелан Першого Українського Батальйону Військових капеланів.

Юридична частина: «Права і соціальні гарантії учасників АТО».

Ми розглянемо найчастіші питання, з якими до нас звертаються учасники АТО. А саме:

Як отримати статус учасника бойових дій?
Як держава має забезпечувати лікування учасників АТО?
Як отримати землю? Які умови і процедура?
Як забезпечується працевлаштування і освіта?
У яких випадках виплачується грошова допомога?
Як отримати пільги на комунальні послуги?
Як скористатись правом на пільговий проїзд?
Чи забезпечують учасників АТО житлом?
Чи мають пільги діти учасників АТО?
Як зареєструвати спілку ветеранів АТО?

Проводить: Володимир Володимирович Орловський, юрист Інформаційного ресурсного центру «Правовий простір».

Під час заходу учасники матимуть можливість отримати індивідуальні психологічні та юридичні консультації. Ми зацікавлені зібрати інформацію про потреби та проблеми учасників АТО та їх сімей.

В рамках проекту «Сприяння соціальній адаптації учасників АТО та їх родинам через надання психологічної і юридичної допомоги» за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" відбудеться 10 виїздів мобільної групи до районів Херсонської області.

Довідка
Дві громадські організації – Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" (надає первинну безоплатну правову допомогу https://legalspace.org/ ) та Центр духовного розвитку "Джерело життя" (надає безоплатну психологічну допомогу https://www.facebook.com/jerelo.org/info/?tab=overview ). Із першими правовими проблемами до нас почали звертатися мобілізовані першої хвилі, коли їх звільнили з роботи, хоча не мали права цього робити, і повертатися до нормального життя після демобілізації нікуди, а сім’ї лишалися без засобів для існування… А після першої хвилі демобілізації і самі бійці, дружини та батьки тих, хто повернувся з війни стали звертатися до психолога. Кожного місяця до юриста й психолога звертається близько 100-150 людей. До проблеми кожного ми ставимося індивідуально.
За правовою допомогу учасникам АТО та їх родинам звертайтеся на гарячі лінії:
093-14-77-303, 099-46-83-848. Особистий прийом юриста по понеділках - з 10 до 15 години за адресою: м. Херсоні, вул. Фрунзе 2, оф. 6.
За психологічною допомогою звертайтеся: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, контактний телефон 050-418-1001.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ