Підтримати нас

5 міфів про туберкульоз

Vgoru
Автор статті
23 березня 2021 12:52
1,107
Поширити:

24 березня весь світ відзначатиме Всесвітній день боротьби із туберкульозом. Саме у цей день, у 1882 році, вчений-мікробіолог Роберт Кох оголосив про своє сенсаційне відкриття: найнебезпечніша хвороба в історії людства, від якої помирають мільйони людей, викликається мікобактерією з назвою "паличка Коха", а не просто "поганим повітрям".

Кох не відкрив способу лікування туберкульозу, але поклав початок його пошукам. Справжнім проривом став винахід нашого співвітчизника, Зельмана Ваксмана (родом із Вінницької області), який розробив антибіотик стрептоміцин. Ці ліки стали порятунком для хворих на туберкульоз, а Ваксман отримав за свій винахід Нобелівську премію та був названий одним із найбільших благодійників людства. 

Попри те, що туберкульоз з нами давно — його ознаки знаходили навіть у єгипетських мумій, — він і досі окутаний шкідливими міфами, які заважають діагностиці та лікуванню цієї хвороби. До речі, пандемія COVID19 теж неабияк вплинула на загальносвітову ситуацію із хворобою. У всьому світі медики помічають зниження кількості нових виявлених випадків туберкульозу в середньому на 10%. Деякі дослідники вважають, що цьому сприяли носіння масок та соціальна дистанція. Але більшість погоджується, що таке зниження відбулось через обмежений доступ людей до медичних послуг під час карантинів. Тож туберкульоз залишається недодіагностованим та становить відкладену загрозу для тих, хто мав нещастя захворіти.

Тож давайте пройдемось по найпоширеніших міфах про ТБ та спробуємо розібратись, де ж правда.

Міф 1: У Радянському Союзі була найкраща протитуберкульозна служба

Коли в 1917 році на території Російської імперії до влади прийшли більшовики, одне із завдань, які вони намагалися вирішити — це вільний доступ до медичних послуг для всіх категорій населення. Туберкульоз був справжнім викликом для молодої держави. Так з’явилася так звана “система Семашко”, названа іменем наркома охорони здоров’я. Були побудовані лікарні, санаторії та амбулаторії, які допомогли громадянам СРСР лікуватися в тому числі і від туберкульозу. Епідемію вдалося приборкати, бо в стаціонарах та санаторіях було покращене харчування та догляд. 

У 1960-ті роки картина захворюваності на інфекційні хвороби в усьому світі змінилася. Люди перестали вмирати переважно від інфекційних хвороб, почала рости тривалість життя, а на перший план вийшли не-інфекційні хвороби. Йшли роки, громіздка протитуберкульозна служба продовжувала тягнути величезні ресурси на утримання, яких ставало все меньше у СРСР, і яких вже зовсім перестало вистачати у молодій незалежній Україні. Люди з туберкульозом, замкнені в одному просторі, інфікували один одного, а паличка Коха набувала стійкості до ліків. Саме тому зараз Україна в десятці країн світу із поширенням лікарсько-резистентного туберкульозу, який лікується набагато довше та дорожче, ніж звичайний. 

Міф 2: Туберкульоз треба лікувати тільки в стаціонарі 

Насправді, лікування триває від 6 місяців до року, іноді й більше, але весь цей час людина просто щоденно отримує пігулки. Оскільки хвора людина, приймаючи сучасні ліки, уже за кілька тижнів втрачає здатність інфікувати інших, ізолювати її місяцями немає сенсу: можна просто регулярно отримувати свої ліки, час від часу відвідувати лікаря для контролю перебігу лікування — і при цьому не втратити роботу, соціалізацію та інші радощі життя. 

До того ж, у замкнених приміщеннях та поганих умовах недозабезпечених диспансерів люди швидко інфікують одне одного різними формами туберкульозу, а паличка швидко адаптується до ліків при перехресному інфікуванні. До речі, саме тому винайдений Ваксманом стрептоміцин уже давно не працює: хитра бактерія давно пристосувалася. 

Амбулаторне лікування довело свою ефективність в усьому світі. Тому з 1 квітня 2021 року сімейні лікарі, які підпишуть відповідний договір  із НСЗУ, матимуть можливість  амбулаторно лікувати пацієнтів із туберкульозом — контролювати видачу та прийом ліків, слідкувати за розвитком стану, направляти на додаткові дослідження. А за безкоштовною діагностикою ТБ ви можете звертатися до свого сімейного лікаря чи лікарки вже зараз.

Міф 3: Туберкульоз можна виявити лише за допомогою масової флюорографії

Звісно, флюорографія є хорошим способом діагностики. Але в масовому порядку це дуже дорогий та обтяжливий для медичної системи спосіб. Тож наказ про щорічну “флюорографію”, на щастя, вже скасовано, а первинну діагностику туберкульозу можна провести за допомогою так званої скринінгової анкети. Її можна пройти у вашого сімейного лікаря або лікарки, якщо у вас підозрілі симптоми (серед яких навіть втомлюваність). А вже якщо ваша лікарка побачить необхідність, то призначить додаткові дослідження (ту ж саму флюорографію, для прикладу).

Міф 4: Туберкульоз можна вилікувати хорошим харчуванням

Туберкульоз називають “соціальною хворобою”, адже на нього можна захворіти при недостатку харчування та зниженого внаслідок цього імунітету. Вчені дослідили, що справді люди, які мають недостатнє харчування, більш вразливі до туберкульозу (це дослідження проводилося на прикладі Китаю, в якому був так званий Великий голод з 1959 по 1961 роки). Але це не означає, що туберкульоз може бути вилікуваний лише добрим харчуванням. Це інфекційна хвороба, спричинена бактерією, і лікується вона лише спеціальними антибіотиками. 

До того ж, сьогодні ця хвороба вийшла далеко за межі соціально вразливих груп: імунітет може знизитись через стрес чи погане харчування і на відповідальній роботі з дуже високою зарплатнею, і через нестачу сну від особистих переживань. Від цього не застрахований ніхто. 

Міф 5: Людина, хвора на туберкульоз, наражає на небезпеку всіх оточуючих

Людина, що почала приймати ліки, вже за 1-2 тижні припиняє виділяти бактерії і втрачає здатність інфікувати оточуючих. Багато людей хворіють на туберкульоз взагалі без виділення бактерій. До того ж, існують форми позалегеневого туберкульозу, який “живе” в кістках або інших органах і тому не може передаватися від людини до людини. 

Отож, сподіваємося, ми допомогли вам дізнатись більше про ТБ та його лікування. Головне, що варто пам’ятати, що найнебезпечніша форма туберкульозу — це туберкульоз, не виявлений вчасно. Знання — сила, і тепер ви знаєте, що виявлений вчасно, ТБ лікується пігулками в домашніх умовах, а виявити його легко, звернувшись до своєї сімейної лікарки чи лікаря. Тож ставтесь уважно до свого стану та плануйте регулярну діагностику у своїх сімейних лікарів та лікарок! 

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією "Твій сімейний лікар". Сайт та Facebook-сторінка проєкту.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ