Підтримати нас

Зручні і безпечні дороги в Херсоні?

13 вересня 2018 03:00
196
Поширити:

ДТП - це не випадковість, а результат поганого проектування міста. Поки ви не зможете виключити людські помилки, запобігайте аварії з жертвами. Це основна філософія Vision Zero (Нульова терпимість), програми, перед якою стоїть мета скоротити до нуля смерті в результаті аварій. Стартувала в 1997 році в Швеції, вона справою довела свою ефективність, знизивши смертність від ДТП на 31% з 1997 по 2013 року, незважаючи на зростання автомобілізації. Саме тому за останні 19 років десятки країн і міст перейняли принципи і методи програми. А що у нас?

Дослідницька організація World life expactancy на основі даних Всесвітньої організації охорони здоров'я склала рейтинг країн за смертністю в ДТП. Для цього вони вирахували кількість смертей в аваріях на 100 000 населення. У Європі гірше українських показники у Боснії та Герцеговини, Албанії, Литви, Білорусі та Молдови. Трохи кращі показники у Чорногорії, Латвії, Хорватії та Польщі.
 
В основному, більшість європейських країн мають суттєво нижчий показник смертності, ніж Україна. Хоча я з упевненістю можу сказати що наші дані фейк.
 
Повернемось до наших баранів. Вірніше до міста Херсону. Давайте детально розглянемо які інструментами користується наша влада в Херсоні?
 
 
Була вулиця Комкова, стала вулиця Заборная.
У Херсоні давно придумали ставити дорожні огорожі. Мовляв, ось якщо вставимо залізні прути між людиною і півторатонною автівкою, це захистить пішохода від смерті. Але це не працює. Досліджень на користь ефективності парканів для підвищення безпеки вулиць немає, зате є випадки загибелі людей від парканів, неефективного використання коштів, і нівечення міста. В цілому це ознака неправильного планування міського простору. Докази тому - потворне місто Херсон, і статистика смертності на дорогах. Адже не у одній з країн, яка випереджає нашу прекрасну країну в плані смертності, не встановлені паркани (!)
А як же в Європі зберігають життя? Передбачають на етапі проектування помилки людей, роблячи заспокоєння трафіку фізичними способами. Звуження смуг і повороти під 90 градусів, лежачі поліцейські та підняті переходи, розширення тротуару біля переходу і рельєфне покриття проїжджої частини, острівці безпеки - ці та інші методи якраз для цього.
Тому висновок один - проектувати вулиці потрібно так, щоб у водія не було шансу потрапити в аварію - не дати йому розігнатися до шаленій швидкості. Адже в основному вина всіх ДТП, перевищення швидкості.
Як знизити швидкість трафіку:
  1. Зменшити дозволену швидкість в місті до 50 км / год
  2. Зменшити кількість смуг
  3. Зменшити ширину смуг
  4. Зробити штучні нерівності, острівці безпеки, і підняті переходи

Низька швидкість рятує від трупів

При швидкості в 64 км / год ймовірність летального результату складає 80%. При швидкості в 48 км / год шанси вижити - 80%. Ось чому Кабінет Міністрів України знизив максимально дозволену швидкість в місті до 50 км / год, чому він ввів звуження доріг, яке спонукає водіїв знизити швидкість.
 
Погляньте на шанси пішохода вижити при зіткненні з машиною, що їхала на швидкості 30 км / год, 50 км / год і 60 км / год відповідно:
 
 
Довжина гальмівного шляху і кут огляду водія - параметри, що прямо залежать від швидкості руху автомобіля. Від них залежить, як швидко водій зреагує не з'являвся пішохода і чи зуміє вчасно зупинитися.

З цього робимо висновок, що замість установки нікому не потрібних і шкідливих парканів необхідні в місті такі рішення: острівці безпеки

Основна мета острівця безпеки - розбити перехід через вулицю на дві частини, в кожній з яких пішохід стежить тільки за одним напрямком руху. Йому не потрібно мотати головою туди-сюди, прогнозуючи безпеку переходу. Подивився наліво - дійшов до острівця, подивився праворуч, дійшов до тротуару.
Також острівці знижують швидкість автомобілів, так як смуга руху звужується і трохи зміщується в бік. Він робить безпечніше ліві повороти на перехрестях, зменшуючи радіус повороту.
 
 
Знижуючи градус повороту, мінімізуємо кількість зіткнень на перехрестях при виконанні маневру повороту на ліво.
Додаткову гарантію зниження швидкості можна отримати, піднявши проїжджу частину навпроти острівця з плавним в'їздом-з'їздом, розрахованим на 40-50 км / год. Звичайно, це рішення для локальних вулиць, що не вимагають великої пропускної здатності. Зате така комбінація забезпечить майже 100% -ву безпеку, не кажучи про те, що так буде ще зручніше для пішоходів. Тим самим ми допомагаємо людям з інвалідністю вільно пересуватися по місту, економлячи кошти на занижені тротуари.
 
 
Водій автомобіля буде змушений пригальмувати, щоб не пошкодити автомобіль.
Наприклад на дорогах зі спокійним рухом і нечисленними пішоходами, можна після створення острівця взагалі прибрати світлофори. Тоді пішоходам взагалі не доведеться чекати зеленого сигналу, а водії не будуть стояти даремно на червоний, дивлячись на порожній перехід. Якщо пішоходів все-таки багато і вони йдуть суцільним потоком, то світлофор потрібен, щоб якийсь час і пішоходи почекали, пропустивши машини.
 
Таким чином, острівці можуть пристойно підвищити пропускну здатність перехресть і зменшити аварійність на них. Завдяки острівців з'являється місце для установки знаків, світлофорів, які в свою чергу ще більше підвищують помітність переходу. Коли посеред дороги виростає стовп або знак, це важко не помітити здалеку. А ще під час дощу з пішохідного переходу стікає вода.

А що я пропоную? Для початку:

Проспект Ушакова - вранці в годину пік, вдень і ближче до вечора - середня швидкість руху по проспекту 30 - 50 км / год. Причиною тому є високий трафік і працюючі світлофори. Але у вечірній час вони вимкнені, вулиця порожніє, і починаються перегони. Практично 95% ДТП сталося в нічний час доби. Тому що ніхто починаючи з вечора не їде 50, а їде 80, і навіть 110.
 
Отже, будь у нас підняті пішохідні переходи в районі перехресть, вдень б трафік своєї швидкості не втратив, а у вечірній час він зберігався завдяки заходам фізичного впливу на трафік. Який сенс розганятися, коли попереду ще один пішохідний перехід?
 
Отже, будь у нас підняті пішохідні переходи в районі перехресть, вдень б трафік своєї швидкості не втратив, а у вечірній час він зберігався завдяки заходам фізичного умиротворення трафіку. Який сенс розганятися, коли попереду ще один пішохідний перехід?
 
Університетська і вулиця Небесної Сотні - один такий перехід навпроти коледжу, другий навпроти ХДУ, третій навпроти кафе "Два капітани"
 
Дитячі садки та школи - обов'язкова установка піднятих пішохідних переходів.
 
Загалом, потрібно робити, вчитися, і брати приклади у прогресивних зарубіжних колег. Втім, навіть найдешевший острівець з асфальтом вже краще ніж наші паркани і майбутні камери стеження за швидкістю на Ушакова.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів