Підтримати нас

Зі шкідниками у херсонському дендропарку борються в екологічний спосіб

Vgoru
Автор статті
08 листопада 2018 07:27
578
Поширити:

За останні роки у дендропарку Херсонського державного аграрного університету суттєво збільшилася кількість птахів. Це пов'язано з тим, що тут розташовані спеціальні шпаківні та синичники — усього близько сотні.

Тут пернаті можуть знайти їжу у холодну пору року тависиджувати пташенят, повідомляє Прес-центр ХДАУ, передає ПІК.

“Територія дендропарку складає близько 8 гектарів, і, звісно, було питання боротьби зі шкідниками рослин. Застосовувати хімічні засоби у дендропарку не можна, та й діти тут граються. Тож ми вирішили допомагати птахам, щоб вони у свою чергу допомогли нам”, - говорить декан агрономічного факультету ХДАУ Іван Мринський.

Чотири роки тому в дендропарку почали розвішувати шпаківні і синичники, зроблені за спеціальними стандартами: з правильним розміром отворів, щоб пташка могла пролізти, з можливістю відкрити конструкцію, адже їх періодично чистять. Кілька днів тому саме відбулося таке прибирання. Першокурсники агрономічного факультету разом із викладачами оцінювали заселення птахами шпаківень і синичників, очищували їх від гніздувальних матеріалів, щоб позбутись паразитів птахів, які там накопичуються, та підготувати будиночки до наступного сезону.

Під час цієї ревізії з`ясувалося, що заселеність пташиної “жилплощі” складає 100%, пернаті виводили тут своє потомство. У дендропарку можна побачити польового і домашнього горобця, велику і блакитну синицю, шпаків, малинівку та інших птахів. Починаючи з листопада працівники університету і студенти раз на тиждень залишають для них корм у годівничках, з настанням холодів — частіше. Адже взимку у місті гине до 60-70% маленьких птахів: передусім від голоду.

“Допомога пернатим дає свої результати, - зазначає Іван Мринський. - Кількість шкідників рослин зменшилася, по деяких видах це дуже помітно — коли листя не погризене, відсутнє павутиння. Тож із птахами у нас взаємовигідний обмін”.

 
 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ