Підтримати нас

Жителі Милівської ОТГ задоволені створенням національного парку

Автор статті
07 січня 2020 15:00
791
Поширити:

«Менше стало браконьєрів і більше стало порядку», — саме так коротко називає результати, які мало для громади створення національного природного парку «Кам’янська Січ» голова Милівської ОТГ Олег Яхнієнко. 

Ще минулої весни місцеві жителі були іншої думки. Обурені наміром створити парк вони перекривали дорогу на трасі Мар’янське – Берислав, біля повороту на Новорайськ і Червоний Маяк, що на Бериславщині. Після звернень місцевих громад Херсонська облдержадміністрація ініціювала навіть звернення до Президента України з проханням відстрочити питання створення парку «у зв’язку з необхідністю вивчення ситуації і забезпечення проведення роз’яснювальної роботи серед населення».

"Скільки було галасу навколо парку, а коли його створили, всі побачили як це класно. Люди задоволені. Вони зрозуміли, що йти рубати дерева у лісосмугах вже так просто не можна. Та й лісгосп теж не може зрубувати будь-що. Більше стало порядку. Працівники парку почали слідкувати також за браконьєрами. Та й працюють там наші, милівські", — перелічує Олег Яхнієнко.

Щоправда, створення нацпарку призвело до проблеми з забезпеченням місцевих жителів дровами. Сільський голова каже, що в Бериславі їх можна придбати по 900 грн./складометр. Але доставка вартістю в 350 грн./складометр робить такі ціни не вигідними. 

"Сусідні з нами громади мають загущені лісопосадки. Тож ми домовляємось з ними трохи ці насадження проріджувати. Виходить вартість дров набагато меншою – по 600 грн. Водночас ми почали й самі боротися з нелегальною вирубкою дерев. Тепер ми виписуємо кожному бажаючому позбирати сухі гілки у лісосмугах спеціальний дозвіл. І не дай Боже потім побачити там свіжоспиляні гілки! Причому, самі люди почали теж охороняти насадження і слідкувати там за порядком. Допомагають нам у цьому й працівники нацпарку, адже лісосмуги знаходяться на шляху їхніх щоденних маршрутів", — каже голова Милівської ОТГ.

За словами Олега Яхнієнка, деякі з противників створення нацпарку сподівались обробляти деякі його земельні ділянки або звикли виходити на нелегальну риболовлю.  Переживали місцеві, що через парк їм закриють доступ до кар’єру, тирла для корів та сміттєзвалища. 

"Про все це вдалось домовитись. І кар’єр, і тирло, і сміттєзвалище виключили з території національного парку. А один із противників його створення тепер там же й працює. Більше того – завдяки парку ми матимемо надходження до свого бюджету. Вже заплановано створення пляжів у двох селах. Ніяких непорозумінь у нас нема. Та й всюди у світі мати на своїй території національний парк вважається дуже круто. Так, там не можна смітити. Так, іноді там беруть якусь символічну плату за вхід. Але це дуже гарна справа!" – стверджує Олег Яхнієнко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ