Підтримати нас

Жінок зобов’язали стати на військовий облік

Автор статті
23 грудня 2021 15:30
1,122
Поширити:

Міноборони України оприлюднило наказ,  згідно з ним,  жінки певних професій (їх сотні) мають стати на військовий облік.

Нагадаємо,  право на добровільну військову службу вони отримали ще 2018 року. Але відтепер жінки віком до 60 років повинні стати  військовозобов’язаними. Їх можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. 

Звісно, такий крок є цілком зрозумілим на тлі можливої військової агресії Росії. Але гляньмо на перелік професій, що, на думку Міністерства оборони,  можуть знадобитися  в армії. Серед них є фахівці й справді конче необхідні. Але для чого там листоноші, менеджери, журналістки, фотографи, робітниці суду, архітектори, приватні детективи та й багато інших? А ще фахівці таких спрямувань: музичне мистецтво, сценічне мистецтво, менеджмент соціокультурної діяльності, фізична культура, спорт і туризм,  бібліотечна та архівна справа, історія та археологія? Принаймні, варто було б пояснити.

Наказ Міноборони опубліковано 17 грудня. І тепер всі роботодавці повинні проконтролювати, щоб жінки з  такими спеціальностями  стали на військовий облік. Тобто   відповідальність відтепер  на роботодавцеві. А  приймаючи на роботу жінок, він питатиме про наявність військово-облікових документів. І все це – обов'язково. Інакше штраф: для працівниці 850 -1,7 тис. грн та для роботодавця – 5 - 8,5 тисяч.

Серед  військових експертів чимало хто вже критикує наказ і сумнівається в його виконанні. Приміром, колишній міністр оборони Анатолій Гриценко вважає: дотримуватися жінкам нових правил буде важко. 

«На виконання наказу потрібно років півтора-два мінімум, і це в мирних умовах, і коли військкомати в кожному районі. А зараз - у стані війни, на фоні децентралізації (зі згортанням мережі держадміністрацій і військкоматів), на фоні депрофесіоналізації владних органів та ще й пандемії (коли поліклініки й лікарі, які мали б перевіряти взятих на облік, і без того перевантажені боротьбою з ковідом) - це завдання є практично непіднімним», - прокоментував для BBC Україна Анатолій Гриценко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ