Підтримати нас

«Замість квітів – Стамбульська конвенція»: у Херсоні презентували феміністичний тиждень

Автор статті
07 березня 2020 14:29
900
Поширити:

Феміністки Херсона проводять тиждень Фем-активізму та готуються маршувати вулицями міста. Чого вони прагнуть – у матеріалі Тетяни Назаренко.

Феміністичний марш, польський фільм «Жіноча солідарність», творчі виставки, лекції-тренінги та багато інших культурно-просвітницьких подій на тему гендерної рівності проходять в обласному центрі з 4 по 10 березня в рамках Тижня Фем-активізму.

Про те, чого саме прагнуть організаторки заходів, йшлося під час тематичного брифінгу за участю представників громадських організацій, активістів та журналістів. Першочергово вони закликають жінок не боятися відстоювати свої права, не терпіти знущань, насильства у сім’ї та дискримінації. За словами спікерів, ці явища сьогодні дуже розповсюджені як на Херсонщині, так і в Україні в цілому.

Надійним захистом для наших жінок могла б стати Стамбульська конвенція. В ній чітко визначено процедури захисту, запобігання, судової відповідальності у сфері протидії в першу чергу домашньому насильству. В нашій державі вона була підписана ще у 2011 році, проте до цього часу не ратифікована.

«Щотижня Національна поліція отримує близько 300 викликів, які пов’язані з домашнім насильством, - говорить виконавча директорка ГО «Громадський центр «Нова генерація» Оксана Глєбушкіна, - В Україні існує лише 16 притулків для жінок, в які вони можуть звернутися, і 16 це не є навіть цифра кількості областей в Україні. Це одна з соціальних проблем, яку необхідно змінювати, і саме тому ми потребуємо Стамбульської конвенції».

На Херсонщині у 2019 році, завдяки зусиллям активісток, вдалося відкрити кризовий центр. Наразі він єдиний в області і розрахований лише на 15 місць. Проте, за словами активістки Феміністичної ЛГБТ-інклюзивної організації «Інша»  Марини Усманової, звернень до організації щодо домашнього насильства минулого року було близько чотирьох тисяч.

Незважаючи на сумну статистику процес ратифікації міжнародного акту зазнає постійного опору. Насамперед з боку Всеукраїнської Ради Церков, яка складається виключно з чоловіків і пропагує збереження сім’ї за будь-яку ціну. Чинять супротив і антигендерні рухи, які намагаються взагалі прибрати слово «гендер» з українського законодавства.

Висловити свою позицію щодо необхідності ратифікації Стамбульської конвенції та захистити права жінок, які потерпають від насильства, всі небайдужі зможуть під час Феміністичного маршу, який відбудеться 8 березня о 12.00 на Площі Свободи. Також хода має привернути увагу херсонської громади до проблем дискримінації жінок стосовно оплати праці, скорочень на роботі, а також… до проблеми з громадським транспортом. За словами Марини Усманової, через перебої в його роботі у вечірній час багато херсонок змушені повертатися з роботи пішки темними вулицями. За таких умов саме жінки, а не чоловіки найчастіше стають жертвами хуліганських нападів та насильства.    

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ