Підтримати нас

Заговорили про мовні квоти для газет і журналів

Автор статті
28 жовтня 2018 08:59
612
Поширити:

Мовні квоти для друкованих видань пропонують запровадити нардепи. Відповідну статтю пропонують додати до нового закону про мову.

"Ми розпочали підготовку поправок до законопроекту про мову. У них йдеться про поетапний перехід на українську для друкованих видань. Ми привчили людей читати російською. На Донбасі є контрабанда. Якщо туди підуть журнали-глянець і газети з Росії, люди будуть купувати їх. Тоді ми фактично будемо вбивати свого рідного українського виробника. Потрібно привчити людей газети і журнали читати українською. Для цього потрібен перехідний період. Галузь має вижити. Щоб ні журналісти, ні верстальники, ні редактори не втратили роботу. Це сьогодні важлива задача. Чи це буде просто період 2-3 роки, коли вони змушені будуть перейти, чи це буде поетапне впровадження: в перший рік - 25% українською, 2 рік - 35% і так далі", - заявила під час брифінгу голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Разом із мовними квотами пропонує внести правку щодо мов Європейського Союзу.

"Те, що друкується офіційними мовами Європейського Союзу, має бути винятком. Якщо ми інтегруємося до Європи, то маємо бути зацікавлені в тому, щоб наші діти, наші науковці, будь-хто міг почитати періодичну пресу і англійською, і німецькою, і французькою. Чим більше у нас таких видань видаватиметься, тим краще для України", - наголосила нардеп.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ