Підтримати нас

Заборони та штрафи. На залізничному вокзалі в Херсоні - “курортний” транспортний колапс

Автор статті
08 липня 2021 10:30
1,238
Поширити:

З настанням літніх відпусток десятки тисяч (без перебільшення) туристів прямують до численних морських курортів Херсонщини на Чорному та Азовському морях.

Скадовськ із Джарилгачем і Залізний Порт, Лазурне та Хорли, Генічеськ, Арабатська Стрілка, Щасливцеве - усі ці назви давно на слуху не тільки в херсонців, а й у багатьох українців, і навіть у громадян інших країн - таких, як Молдова, Білорусь або Литва. Відпочинок у цих населених пунктах можна назвати відносно "бюджетним" (хоча в цьому році з таким твердженням можна й посперечатися), і люди, у яких немає можливості відвідувати більш фешенебельні курорти в Туреччині або в Єгипті, заздалегідь планують свою відпустку, щоб відвідати саме Херсонську область.

Зате ще вчора пустельна автостанція "Юг" поряд з вокзалом одразу ж переповнилася «легальними» автобусами.

У сезонах 2020-2021 років "курортних" туристів у нас стало ще більше: вагоме слово сказала пандемія коронавірусу та карантинні обмеження, які вводилися свого часу за кордоном. Тому нікого не дивує, що зараз, у розпал липня, на залізничному вокзалі в Херсоні можна спостерігати справжній наплив мандрівників із дорожніми сумками, валізами та дітьми.

З точки зору відпочивальника, який їде в наші краї здалеку, цілком логічно припустити, що на курорт можна рушити безпосередньо від залізничного вокзалу. У такому випадку не потрібно на спеці, з багажем і вередливими нащадками, переправлятися на ту ж автостанцію біля Центрального ринку, про яку треба ще дізнатися. Просто необхідно скористатися послугами численних водіїв маршруток, які чекають туристів на пероні вокзалу і запрошують їх до своїх транспортних засобів. У липні-серпні транспортний потік з цього пункту на морські курорти зазвичай майже не припиняється. Подорож обіцяє додатковий комфорт людям: автобуси, як правило, місткі, обладнані кондиціонерами і, найголовніше, на шляху до курортів вони не роблять зупинки в кожному населеному пункті, іноді втомлюючи пасажирів тривалими паузами в поїздці.

До того ж, з херсонського залізничного вокзалу на море часто можна виїхати навіть у нічний час.

Вірніше, можна було виїхати. Адже, як повідомляють одночасно в Херсонській облдержадміністрації, у міськраді й у Нацполіції, влада оголосила справжню війну перевізникам, які чергують біля будівлі залізничного вокзалу. Як повідомляє пресслужба ХОДА в пресрелізі, який розіслала вчора, 7 липня, мало не в усі ЗМІ Херсонщини (причому, у списку адресатів чомусь значиться навіть одіозний псевдожурналіст Кирило Стремоусов), стоянка для автобусів біля залізничного вокзалу в Херсоні відтепер заборонена.

Пресслужба повідомляє, що "нову схему безпечного дорожнього руху" розробила Херсонська міська рада, а метою її є "ефективна боротьба з нелегальними перевізниками".

У зв'язку з цим поблизу від залізничного вокзалу вже встановлено три дорожніх знаки, які забороняють у цих місцях стоянку автомобілів.

Обурені перевізники без ліцензії (принаймні, напевно, такими їх вважають в ОДА) спробували було влаштувати своєрідну стихійну акцію протесту, але з'явилася поліція і втихомирила незадоволених. Крім того, у ХОДА пригрозили, що вже з сьогодні, 8 липня, до порушників будуть застосовуватися штрафи.

Чиновники запевняють, що всі ці заходи спрямовані на забезпечення "легалізації пасажирських перевезень на Херсонщині", над чим вони, мовляв, продовжують працювати.

Навряд чи таке пояснення особливо задовольнить пасажирів і перевізників. Адже, як уже згадувалося вище, транспортне сполучення між херсонським залізничним вокзалом і морськими курортами налагоджувалося роками, і у представників влади до цього була маса часу, щоб врегулювати проблему. Те, що багато водіїв працюють у нелегальному полі, - це також факт незаперечний. Але обов'язок влади - розв'язати це питання остаточно і залишити численним гостям області можливість подорожувати по ній із комфортом, а не обмежуватися банальними заборонами й штрафами.

Тим часом уже з'явилися відгуки наших гостей з інших регіонів, які вже сьогодні змушені шукати інші способи доїхати на херсонські морські курорти.

Тетяна, 29 років, Івано-Франківськ:

"У мене двоє маленьких дітей, їм 4 і 6 років. Ми подолали неблизький шлях з Західної України. Знали, що від залізничного вокзалу в Херсоні можна зручно дістатися до Скадовська, де на нас чекає чоловік і тато. Зрештою, так ми робили й у минулі рази. А тепер ось приїхали й дізналися, що треба шукати якусь автостанцію. Часу втратимо, звичайно. І з дітьми доведеться повозитися".

Вадим Миколайович, 54 роки, Куп'янськ (Харківська область):

"Цілий рік працюєш і чекаєш, коли влітку можна вибратися на море хоча б на тиждень, економиш. Приїжджаєш (у Херсон - прим. автора) з "клунками" і всякими торбами, а тут виявляється, що ще треба пиляти з усім цим добром до іншого місця, щоб сісти на маленьку маршрутку до Генічеська. А їхати на ній мало не п'ять годин! Ну, а таксі в копієчку влетить...".

Ірина Олексіївна, 44 роки, Київ:

"Кожне літо з чоловіком ми їдемо в Залізний Порт, там у нас родичі, нам їм платити не треба за постій. Завжди їхали з залізничного вокзалу в Херсоні: годину-півтори - і вже на морі. А зараз якісь із цим проблеми, навіть не знаю, з чим це пов'язано.. ".

Фото Олександра Корнякова та пресслужби ХОДА

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ