Підтримати нас

ЄС оштрафує Росію через хамон на €1,4 млрд

27 грудня 2017 15:36
177
Поширити:

ЄС звернеться до Світової організації торгівлі вимагаючи оштрафувати Росію на €1,4 млрд.

Брюссель вважає, що РФ повинна компенсувати виробникам м'яса збитки, котрих вони зазнали за 4 роки. Заборона імпорту європейської свинини, в тому числі хамона, не є заходами контрсанкцій і не спричинена хворобою тварин. Вона є частиною політикою протекціонізму. Це суперечить правилам СОТ, повідомляє Deutsche Welle.

Росія неправомірно ввела заборону на імпорт свинини, вважають в ЄС. Через те пропонують накласти на неї штраф. Його розмір - €1,4 млрд - вирахували із загального обсягу поставок європейської свинини до РФ за 2013 рік.

Формальним приводом для заборони ввезення свинини із Європи стала епідемія африканської чуми свиней у Польщі та Прибалтиці.

Журналісти наголошують — чума свиней потрапила в Польшу із Росії через Білорусь. Білоруський ринок Россільгоспнагляд закривати не став.

В ЄС переконані — насправді Росія намагається підтримати власних виробників. Через те забороняє імпорт іноземного м'яса. В самій РФ багато років не можуть подолати африканську чуму свиней.

4 роки тому ЄС подав скаргу до СОТ. Її розглянув апеляційний орган, який визнав російські обмежувальні заходи невідповідними. Вимагав скасувати їх.

6 грудня 2017 Россільгоспнагляд визнав, що вчинив неправомірно. Заявив, що відновить імпорт європейської свинини. Під забороною м'ясо із заражених чумою свиней території в Чехії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі та італійської Сардинії.

В Росії наголосили — знімають лише "технічні заборони ветеринарного характеру". Продовольче ембарго продовжить діяти.

Фактично, свинину не можна буде ввозити до Росії.

Це політичні заходи, вважають експерти.

 

Заборона ввезення хамона та іншого свинячого м'яса не є контрсанкціями. Вона була введена ще за півроку до вторгнення Росії на Донбас.

Подібна ситуація була із турецькими помідорами, вважають експерти. Формальним приводом для заборони ввезення став збитий у 2015 російський літак Су-24.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ