Підтримати нас

Як у Херсоні триватиме навігаційний сезон-2021

Автор статті
25 березня 2021 16:00
1,748
Поширити:

Березень 2021 року для більшості херсонців став своєрідним випробуванням. Адже буквально щодня городяни чекали, що весна вступить у повні права, але щодня на них чекало розчарування: погода в перший місяць весни мало чим відрізнялася від тієї, що була взимку.

Втім, за свідченням синоптиків, природа вже найближчим часом візьме своє, і на нас чекає довгоочікуване потепління.

А це передбачає, що в Херсоні неодмінно повинен стартувати новий навігаційний період, коли тисячі людей на різноманітних плавзасобах вирушають на дачі.

Коли почнеться цей сезон і які особливості будуть цьогоріч? Про це ми запитували начальника відділу перевезень управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв'язку Херсонської міської ради Дмитра Філатова.

Як він повідомив, цьогоріч навігація на Дніпрі і його притоках в Херсоні повинна початися у вівторок, 6 квітня. Передбачається, що перший рейс, намічений на 7:30  ранку, буде урочисто "напучувати" особисто міський голова Ігор Колихаєв.

Сьогодні весь комунальний пасажирський флот активно готують до перевезень. За словами Дмитра Філатова, в цьому місту допомагають курсанти морського коледжу рибної промисловості, з яким Херсонська міськрада давно співпрацює. Зараз майбутні рибалки займаються "марафетом" на п'яти теплоходах, які незабаром повинні почати транспортувати дачників до їх ділянок.

Звісно, херсонців цікавлять два основних питання: як будуватиметься робота річкового пасажирського транспорту в умовах карантинних обмежень і, найголовніше - що з цінами за проїзд?

"На 2021 рік ми припускаємо затвердити план з перевезення приблизно тієї ж кількості пасажирів, що був виконаний і минулого року, - а це понад 147 тисяч людей, - коментує Дмитро Філатов. - У 2020-му на самому початку сезону впродовж двох місяців річкове пасажирське судноплавство в Херсоні не працювало через карантин, внаслідок чого, природно, підприємство не отримало доходів. Сьогодні ми переглянули можливість зміни тарифу на перевезення комунальним пасажирським транспортом у Херсоні, що не робилося в обласному центрі принаймні два роки. І, якщо торік ціна квитка в один кінець була 30 гривень, то в цьому році ми вважаємо обґрунтованою ціну в 48 гривень. При цьому лише за тієї умови, що ми, як і в тому році, перевеземо за сезон близько 150 тисяч пасажирів, інакше місто піде "в нуль".

Розрахунки річкових транспортників не остаточні - їх ще повинні вислухати і затвердити депутати міськради.

Що стосується нововведень, то, як стверджує Філатов, у цьому сезоні планується залучення до співпраці підприємств, що забезпечують пасажирське маршрутне автобусне сполучення.

"Як і раніше, дачників перевозитимуть і забиратимуть з Одеської площі тролейбуси маршрутів №9 та 11, - додає начальник відділу перевезень. - Але в поточному році ми вважаємо за потрібне забезпечити доставку в річпорт і наших "маршруток", які їдуть з інших районів міста на Острів і назад. На час посадки-висадки річкових пасажирів вони, як ми дуже сподіваємося, з відповідними інформаційними табличками будуть заїжджати на Одеську площу".

У планах міської влади - розширення територіальних умов здійснення перевезень: відновлення причалів вище за течією Дніпра, які діяли ще за радянських часів, зокрема - неподалік від пляжу Лілея. Також розглядається питання про захід комунальних суден на міську набережну і на причали в Гідропарку.

Дачникам-пенсіонерам (до речі, за приблизними оцінками, під Херсоном на воді зараз - близько 40 тисяч дачних ділянок) звідти набагато легше добиратися до своїх ділянок, але використовують вони переважно маломірні баркаси, які, при номінальній кількості в 12 пасажирів, яких можна взяти на борт, насправді "набивають" суденце, що має дуже сумнівні засоби порятунку, буквально під зав'язку.

Зазначимо, що у робочі дні пасажири-”пільговики” (яких переважна більшість) користуються комунальним річковим транспортом безкоштовно, а у вихідні сплачують 50% від вартості проїзду.

На закінчення перелічимо імена доблесних та давно вже знайомих городянам п'яти суден, які будуть у цей сезон (якщо раптом знову не станеться карантинного локдауну) транспортувати херсонців на дачі: "Арарат", "Бештау", "Татри", "Роман-Кош" і "Домбай".

Як заявив Дмитро Філатов, чотири судна з цієї п'ятірки здійснюватимуть рейси в звичайному режимі, а п'яте залишатиметься в резерві на випадок "форс-мажору", коли станеться поломка або, не будемо про це навіть замислюватися, катастрофа, коли доведеться рятувати людей.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ