Підтримати нас

Як обрати квіти до свята

Автор статті
06 березня 2020 08:31
695
Поширити:

Квіти - найпоширеніший  подарунок. Тим паче, перед 8 Березня. Але на що потрібно звертати увагу при їх виборі, аби  радували якнайдовше?

Кілька порад від Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Мало хто знає, що разом з купленими квітами до  осель та офісів  можуть потрапляти нові шкідники та хвороби і оселитися на  кімнатних рослинах, розмножитися і розповсюдитись.

Один із найнебезпечніших шкідників квіткових та декоративних культур   є західний квітковий трипс. Наразі він  розповсюджений майже по всьому світу. Ознаки зараження  — різноманітні, залежно від рослин, які  атакує. На трояндах чи герберах з червоними квітами, або на темних квітах сенполій ураження проявляються у вигляді білого нальоту. Значне ушкодження призводить до деформації зародків, якщо зараження сталося перед початком цвітіння. На листі утворюється сріблястий наліт, листок деформується, в місцях живлення виникають плями та шрами. Яйця, відкладені в тканини пелюсток, спричиняють ефект гусячої шкіри на квітах типу орхідей. Пошкоджена рослинна тканина відмирає, листя в’яне і опадає.

Якщо  купуєте квіти в горщиках,  зверніть увагу на нижні листочки. Вони найстаріші й тому найпершими страждають від хвороб. На листі  не має бути плям, нальоту та надкушених країв. Аби перевірити, чи не сховались якісь шкідники, злегка струсніть рослину.

Управління фітосанітарної безпеки застерігає: купуючи зрізані квіти, горщикові рослини, розсаду квіткових та овочевих культур, питайте у продавця документи, які підтверджують фітосанітарний стан продукції.

До речі, якщо  купуєте квіти, особливо у горщиках, продавець має обов’язково донести до вас інформацію, як саме за рослиною доглядати: як поливати, чи любить сонце, яка має бути вологість тощо.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ