Підтримати нас

Як не зіпсувати літо

Автор статті
15 червня 2016 02:00
252
Поширити:

Рiк збирали грошi на подорож, то чому б нею не похвалитися – саме так думає чимало людей, якi залюбки розповiдають у соцмережах про свiй вiдпочинок. I розповiдають не лише друзям, а всiм охочим.

За даними дослiдження британських страховиків, кожен шостий користувач соцмереж має повнiстю вiдкритий акаунт i кожен четвертий позначає своє мiсце перебування, коли кудись їде. Ситуацiя в нас дуже схожа. Досить переглянути, чим дiляться вашi друзi в соцмережах. Однак, попереджають експерти, звичка хвалитися своїм вiдпочинком у соцмережах може обернутися трагедiєю. Інформацiєю, яку ми оприлюднюємо, користаються зловмисники. Докладнiше – у  розмовi   з експертом з iнформацiйних технологiй Максимом Саваневським.

– Чи справдi так небезпечно публiкувати фото зi свого вiдпочинку в соцiальних мережах?

– Якщо людина публiкує iнформацiю про те, де вона перебуває, зловмисники можуть зрозумiти, що вона не вдома, отож квартира чи будинок без нагляду. Вiдповiдно, злам замкiв, який не є проблемою для професiоналiв, і безперешкодне потрапляння в помешкання. I це, до речi, стосується, не лише фотографiй з вiдпочинку. Дехто регулярно повiдомляє всiх, коли їде на дачу, а чимало людей постять статуси на кшталт: “прийшов додому”, або “прийшов на роботу”. Якщо цю iнформацiю проаналiзувати, можна визначити, коли людина зазвичай iде з дому, коли приходить, де працює, як далеко добиратися. Це полегшує спостереження за потенцiйною жертвою.

– А як зловмисники дiзнаються про мiсце проживання?

– Якщо у вашому смартфонi чи фотоапаратi увiмкнена функцiя визначення геолокацiї, у технiчних параметрах фотографiї вiдображається, де й коли зроблено фото. Але навiть якщо людина не публiкувала знiмок зi свого дому, мiсце її проживання все одно знайти легко. Дехто з користувачiв пише, що ось бiля мого будинку щось вiдбулося, наприклад, вiдкрили новий магазин. Крiм того, бази даних з адресами та телефонами мешканцiв не так важко дiстати, вони є навiть в iнтернетi.

– Можете розповiсти на прикладi, яка на практицi схема роботи зловмисникiв?

– Наприклад, людина опуб­лiкувала iнформацiю, що вона на морi. Зловмисники, побачивши це, перевiряють її акаунт. Там написано, що вона зачекiнилася в аеропорту “Бориспiль” позавчора, отже, виїхала нещодавно, i, вiдповiдно, її ще, як мiнiмум, кiлька днiв не буде вдома. Далi перевiряють фото, якi людина публiкувала, щоб зрозумiти, чи живе вона з родичами: дiдусем, бабусею або батьками. Якщо   зрозумiло, що вона або живе сама, або її спiвмешканцi поїхали з нею на вiдпочинок, то знаходять домашню адресу й номер стацiонарного телефону, щоб остаточно впевнитися – у квартирi чи будинку нiкого немає. А далi вже беруться вчиняти незаконнi дiї.

– Що порадите людям, якi не хочуть стати жертвою злочинцiв?

– Інформацiю про вiдпочинок можна публiкувати пiсля того, як ви з нього повернулися. По-друге, краще хвалитися лише в колi друзiв, бо в iншому разi з фото з вiдпустки можуть зробити висновок про вашi статки. Тут  зазначимо, що деякi соцмережi мають функцiю “лише для друзiв” i навiть “для найближчих iз друзiв” (це якщо у “друзях” в соцмережi у вас зареєстровано кiлькасот чи навiть кiлька тисяч людей, якi просто люблять читати вашi пости). По-третє, подумати, що краєвидом на фото, який потрапляє в кадр разом iз вашим обличчям, ви повiдомляєте свiт про мiсце свого перебування, навiть якщо не хотiли цього. По-четверте, коли насправдi не хочете, щоб усi знали, звiдки ви постите фото, вимкнiть у фотокамерi (якщо вона з GPS-приймачем) та на смартфонi функцiю геолокацiї. Якщо вона ввiмкнена,  зайшовши в EXIF-данi файлу, зловмисники визначать ваше мiсце перебування, навiть якщо на фото –лише ваше обличчя й  зелень довкола. Крiм того, якщо у смартфонi працює геолокацiя, деякi соцмережi (наприклад, facebook i twitter) автоматично позначають мiсце, з якого людина написала пост.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ