Підтримати нас

Як Херсонщина зустрічає «уханьський» коронавірус

Автор статті
28 січня 2020 08:11
328
Поширити:

Без паніки. Це дуже небезпечна хвороба. І, на щастя, до Херсонщини з міста Ухань   центрального Китаю не дійшла.

Зараження на території України теж поки що жодного не підтверджено. Однак коронавірус 2019-nCoV, який викликає тяжку пневмонію, стрімко поширюється не лише серед мешканців Піднебесної. Епідемія триває майже місяць і, незважаючи на жорсткі заходи китайської влади, інфекція  «дісталася» вже до 14 інших країн. А чи готові ми зустріти її у «всеозброєнні»?

Загалом, за інформацією директора Херсонського обласного Центру громадського здоров’я  Юрія Ромаскевича, світові лабораторії підтвердили (дані  на 27 січня 2020 р.) діагноз майже у 3 тисяч хворих. Ще понад 4 тисячі госпіталізовано з підозрою на небезпечний вірус. Також, на жаль, 80 людей загинуло, а доля інших пацієнтів – під великим питанням.

«Мене, як лікаря,  хвилює ось що. На сьогодні лише дві людини виписані з одужанням,- говорить  Юрій Ромаскевич. Хвилює, що серед інфікованих є медичні працівники - люди, які знають, як захиститися від вірусів і вміють це робити. І достеменних розмірів того, що відбувається в Китаї, ми не знаємо, адже в цій країні є цензура, яка дуже активно працює».

Отже, 2019-nCoV зафіксовано вже на чотирьох материках та різних островах.  Крім Китаю, його виявлено в Австралії, Канаді, Франції, Гонконгу, Макао, Малайзії, Японії, Сінгапурі, Південній Кореї, Тайвані, Таїланді, США,  В'єтнамі та Камбоджі.

Більшість країн намагаються не пропустити вірус на свою територію, перевіряючи  прибульців в  аеропортах, портах та  вокзалах.  Бо на перших стадіях симптоми захворювання дуже схожі на «звичайні» грип чи застуду: погіршення стану, лихоманка, підвищення температури, нежить, кашель.

Такі ж заходи безпеки з 26 січня запроваджено і в аеропорту «Бориспіль». Перевіряють усіх пасажирів  із Китаю. Температуру міряють за допомогою інфрачервоного обладнання, яке підносять до лоба.

Також при Міністерстві охорони здоров’я України створено оперативний штаб, до якого  увійшли  епідеміологи, вірусологи, керівники наукових медичних закладів, запрошено представників прикордонної та держпродспоживслужб. Головна мета штабу – організувати посилений контроль на пунктах в’їзду до країни, забезпечити швидке та фахове реагування в разі підозри на коронавірус (у тому числі підготувати в аеропортах приміщення під ізолятори, щоб мінімізувати контакти хворого, навчити льотчиків і стюардес грамотно поводитися в таких випадках), перевірити готовність медзакладів до надання хворим допомоги та тому подібне.

На питання, чи запроваджено вже профілактичні заходи на Херсонщині або в інших областях (не рахуючи аеропорту «Бориспіль»), Юрій Ромаскевич відповів, що, наскільки йому відомо, жодного регіонального штабу поки немає. Тож на місцях аналогічна робота, на жаль, ще не проводиться. Тому сьогодні, 28 січня, він ставитиме питання про створення штабу на рівні нашої області.

Втім, навіть такі перестороги мало ефективні.  Передається хвороба, як і вірус грипу чи ГРВІ,  повітряно-крапельним шляхом. Але на відміну від останніх, які проявляються вже на перший-другий день після зараження, інкубаційний період 2019-nCoV триває від 7 до 14 діб. Тож симптомів немає майже два тижні, і увесь цей час носій вірусу заражає оточення.

Тому медики наполегливо рекомендують не нехтувати такими простими, давно всім відомими, але, разом із тим, ефективними запобіжними засобами:

  • вживати лише належним чином термічно оброблені продукти тваринного походження та рибу;
  • уникати контакту з тваринами, відвідування ринків із продажу м’яса, цирків, зоопарків, тваринницьких ферм тощо;
  • не контактувати з людьми з ознаками респіраторних захворювань;
  • використовувати  маски для захисту органів дихання;
  • ретельно мити руки із застосуванням засобів гігієни, особливо після відвідання місць масового скупчення людей та перед їжею; користуватися антисептичними засобами на спиртовій основі;
  • Й утриматися від подорожей до країн, де є спалахи.  А при симптомах, схожих на грип чи ГРВІ,  мінімізувати контакти з  людьми й невідкладно звернутися до медзакладу.

Довідкове. Коронавіруси - це зоонозна інфекція, їхнім природним резервуаром є тварини: пальмові цевети, кажани, навіть кобри. Коронавіруси мають високу частоту мутацій і швидко змінюються, стаючи патогенними для людей. Патогенні віруси вперше були ідентифіковані в середині 1960-х років. Люди заражалися, вживаючи м’ясо інфікованих тварин та рептилій.  Разом з новим штамом коронавірусу, який зараз активно поширюється, їх існує вже сім. Вірус викликає тяжку пневмонію. Звичайне запалення легенів лікується антибіотиками. А на вірус антибіотики майже не діють.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ