Підтримати нас

Виборча кампанія на Херсонщині проходить спокійно, із незначними порушеннями

Vgoru
Автор статті
26 березня 2019 14:15
437
Поширити:

Кампанія з виборів Президента України вступає у завершальну стадію. Залишаються чотири дні для передвиборчої агітації. Нас чекає важкий процес підрахунку голосів та найважливіше – встановлення підсумків голосування в межах територіальних виборчих округів.

Херсонська обласна організація Комітету виборців України в лютому – березні моніторила перебіг виборів Президентав Херсонській області. Ми можемо констатувати, що виборчі комісії попри організаційні труднощі, готові до проведення голосування, підрахунку голосів й встановлення підсумків голосування. Передвиборча агітація проходила із незначними порушеннями. Останніми днями збільшилася кількість випадків  чорного піару та спроб псування агітаційних матеріалів.

Передвиборча агітація.

Передвиборча агітація проходить на Херсонщині вільно. Ми не зафіксували системних випадків перешкод або обмежень кандидатам та агітаторам проводити зустрічі, розповсюджувати листівки, розміщати білборди та сітілайти, спілкуватися із виборцями, тощо. Найпоширенішими формами агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів та політичної реклами на носіях зовнішньої реклами.На другому місці - розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих матеріалів. На третьому - встановлення агітаційних наметів. Також поширена форма -  оприлюднення в ЗМІ політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів. Для агітації активно використовуються соціальні мережі. Найменш активно використовуютьсязбори громадян, мітинги.

Серед типових порушень передвиборчої агітації – розповсюдженняматеріалів без вихідних відомостей, псування білбордів окремих кандидатів, зокрема Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Розповсюдження анонімних матеріалів із «чорним піаром».

Адміністративний ресурс. Ми фіксували випадки агітації посадових осіб виконавчої влади на користь Петра Порошенка. Зокрема, агітацію збоку голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва під час виїзних засідань, на яких презентувалися результати роботи Ради регіонального розвитку. Нам також надходила інформація, що в адміністраціях були призначені тіньові «відповідальні» президентської кампанії. В подальшому ми не виявили підтверджень їх роботи. Отже, констатуємо мінімальні випадки застосування адміністративного ресурсу влади.  

Скарги учасників виборчого процесу. На рівні Центральної виборчої комісії ми не зафіксували жодних скарг по Херсонській області. До суду була подана лише одна скарга на рішення ОВК № 183 по створенню спеціальної дільниці в колонії. Також одна скарга подавалася ОВК № 184 (Нова Каховка). Тож цей показник демонструє задовільний рівень першого етапу виборчої кампанії. 

Робота правоохоронних органів та судів. Зазначимо високу активність поліції по виявленню та попередженню порушень виборчого законодавства. Була створена гаряча лінія. Всі повідомлення фіксуються у відкритому режимі. За три місяці кампанії поліція в області зафіксувала 116 повідомлень від спостерігачів, представників кандидатів та активних громадян. За результатами розгляду цих повідомлень, поліцейські склали 34 протоколи про адміністративні порушення. Більшість з них стосується розповсюдження матеріалів без вихідних даних. 

При активному реагуванню поліції на виборчі порушення відзначимо низький рівень підготовки фіксації порушень. Так, згідно з відомостями Єдиного реєстру судових рішень, місцеві суди ухвалили 9 щодо протоколів про адміністративні порушення, які склала поліція. Лише в двох випадках суди виписали штрафи. У всіх інших – або закривали справи за відсутністю складу правопорушення або відправляли матеріали на доопрацювання.

Формування та робота окружних та дільничних виборчих комісій. На першому етапі спостерігалися труднощі у формуванні окружних та дільничних виборчих комісій. Кандидати в Президенти проводили регулярні заміни своїх представників у складах ОВК. Це було пов’язано з тим, що попередньо пропонувалидо комісій часто випадкових людей, які мешкали в інших населених пунктах. По окремих комісіях кількість замін склала більше 20% від загального складу. Зазначимо, що ця кількість є меншою ніжпо Україні (в окружних виборчих комісіях по Україні було замінено близько третини членів). 

На першому етапі створенні дільничних виборчих комісій також були труднощі. Окремі комісії почали працювати із запізненням, не могли провести свої засідання за відсутності кворуму. Причина – низька якість кандидатів до ДВК. Виникали ситуації, коли самі члени комісій не знали, що вони написали та подали заяви про включення до складу комісій.В результаті відбулися масові заміни членів комісій. Рекордсмен у замінах Володимир Зеленський.

Масові заміни трапляються на кожних виборах та демонструють неспроможність кандидатів та окремих політичних партій формувати дільничні виборчі комісії. Це питання потребує додаткового обговорення та заміни принципів формування ДВК.

Політичний вплив на комісії. Не зважаючи на декларування рівного представлення кандидатів в Президенти в окружних та дільничних виборчих комісіях, ця норма не дотримується. Маніпулюванням із висуванням технічних кандидатівлідери перегонів намагаються отримати більшість в комісіях. Сьогодні найбільший вплив у комісіях у Юлії Тимошенко та Петра Порошенка. Такі впливи не ведуть автоматично до викривлень результатів волевиявлення. Загрози викривлень також є мінімальні, бо, за нашою інформацією,  жоден з кандидатів не має більшості в комісіях.

Списки виборців. На етапі перевірки списківлунало багато скарг від громадян на стан списків, присутність «мертвих душ» та відсутність у списках молодих виборців.Подібні факти є не поширеними, хоча мають місце. У Херсоні зафіксували близько півсотні таких скарг в першу чергу від молодих виборців. Зазначимо, що кількість виборців вобласті -838 676, а в Херсоні 268 262.

Проблемизі списками виборців потребують додаткового вивчення. Скажімо, необхідно з’ясувати, чи вчасно передають відомості про молодих виборців, яким на момент голосування виповнилося 18 років. Одна з причин не потрапляння у списки виборцівє те, що громадяни знімаються з місця своєї реєстрації задля того, щоб власники квартир могли б отримувати субсидії. Вже є перші судові рішення щодо відсутності громадян у списку виборців.

На рівні сільських виборчих комісій є проблеми із організації повноцінної перевірки виборців у списках. Причина – заорганізованість процедури, відсутність часу та матеріально-технічні труднощі. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ