Підтримати нас

Відкриття купального сезону: який стан херсонських пляжів (фото, відео)

Автор статті
02 червня 2019 03:00
1,112
Поширити:

Вже 1 червня у Херсоні стартує купальний сезон. Його відкриття означає, що пляжі міста безпечні для відвідувачів та відповідають визначеним законом санітарним нормам. Принаймні так стверджує міська влада.

Безпеку пляжів перевіряла спеціально створена комісія, 22 - 24 травня, яку очолив перший заступник міського голови Ігор Козаков. За її висновками, купатися безпечно на пляжах:

  • «Молодіжний» (смт Антонівка, вул. Херсонська, 124-ж, ),
  • «Потьомкінський» та «Південний» (більш відомі як “Гідропарк”),
  • водна станція і пляж херсонської філії «Адміністраціі морських портів України» (по той бік від Набережної).

Згідно висновків комісії, поки не відповідає вимогам пляж “Панські розваги” спортивно-оздоровчого комплексу ТОВ «Конка» (смт Антонівка, вул. Херсонська, 124-м).

Після цієї перевірки, 28 травня, кореспондент Вгору порівняла пляж «Молодіжний» у реальному житті з вимогами «на папері». Дізналася, що не так з «Панськими Розвагами» та не оминула увагою закритий пляж поблизу колишньої турбази «Лілея», де офіційно заборонено купатися. Та про все по порядку.

Вимоги до пляжів

Ще наприкінці березня, міський голова Володимир Миколаєнко розпорядився організувати заходи безпеки на міських пляжах та створити комісію, яка перевірить їх виконання. Перед цим, згідно розпорядження, балансоутримувачі міських пляжів до 15 травня мали підготувати:

  • медичний пункт з усіма необхідними засобами першої допомоги;
  • документи щодо обстеження й очищення дна акваторії пляжу;
  • договір на аварійно-рятувальне обслуговування з аварійно-рятувальною службою, яка пройшла атестацію відповідно до Порядку атестації аварійно-рятувальних служб і рятувальників;
  • рятувальні пости з підготованими рятувальниками;
  • буї помаранчевого або червоного кольору в 50 метрах від берега.

Санітарний стан міських пляжів перевіряв включений до комісії фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Згідно з санітарними нормами перед відкриттям на пляжі має бути:

  • підсипаний новий пісок;
  • фонтанчики з питною водою;
  • громадські вбиральні з розрахунку одне місце на 75 відвідувачів;
  • сміттєві контейнери поза межами прибережної захисної смуги річок та пляжної зони з розрахунку один контейнер місткістю 1,1 куб. м на 2500 кв. м площі пляжу

У разі порушення суб'єктами господарювання пляжів цих вимог комісія складала відповідний акт та надавала пропозиції щодо їх усунення.

Прибирати берег із зеленими зонами, проводити дезінфекцію вбиралень, вивозити сміття на пляжах мають щоденно, впродовж всього купального сезону. Фактично, виконання цього зобов’язання залишається на совісті балансоутримувачів. Самостійно ініціювати перевірку, згідно закону, фахівці Держспоживслужби не можуть. Тільки після скарги відвідувача. Тоді у службі її розглянуть і, за потреби, вийдуть з перевіркою на місце події. Якщо, відпочиваючи на пляжі, ви помітили порушення вище перерахованих вимог і хочете на це поскаржитися, - звертайтеся до Головного управління держспоживслужби у Херсонській області.

Не офіційні купання

Традиційно спека застала наше місто та його мешканців раніше офіційного початку купального сезону. Рятуватися від неї люди ринули на пляжі. Адміністрації деяких з них щедро відчинили свої двері за певну плату при вході.

Проте за висновками вищезгаданої комісії, до літнього сезону ще не готовий пляж “Панські розваги” спортивно-оздоровчого комплексу ТОВ «Конка» (смт Антонівка, вул. Херсонська, 124-м). Причина - відсутність медичного пункту. Але пляж вже працює і плату за вхід, як і в минулі роки, продовжують брати. На вході касир повідомив, що ціна зросла до десяти гривень замість тогорічних шести. Довелося купувати, оскільки безоплатно увійти на територію не вийде – довкола щільний паркан.

Попри порушення вимог безпеки пляж “Панські розваги” приймає відвідувачів.

У дійсності, окрім медпункту, на цьому пляжі також немає рятувальної вишки. Чи є рятувальник і обладнаний пункт - невідомо. В адміністрації пляжу відповідати на це питання не захотіли. Навідріз відмовилися пояснити, чому вони пускають відвідувачів на свій пляж, який спеціальна комісія визнала не готовим до купального сезону.

На території не знайшлося й затребуваних санітарними нормами фонтанчиків з питною водою. Не помітно підсипаного нового піску. Але мешканців міста про ці порушення комісія з перевірки готовності міських пляжів чомусь не повідомила.

Із плюсів: сміттєвих урн на території “Панських розваг” багато; доглянутий туалет та роздягальні; встановлені обмежувальні буйки в 50 метрах від берегу та попереджувальна табличка про небезпеку плавання поза ними. Також є футбольне й волейбольне поле та дитячий майданчик.

 

Буйки та попереджувальна табличка.

Адміністрація «Молодіжного» пляжу до 1 червня розводить руками

Трохи кращі справи з безпекою у Молодіжного пляжу. Принаймні він пройшов перевірку міської комісії на готовність до купального сезону.

Відпочиваючі пляжу «Молодіжний».

Цей пляж також платний. Ціна за вхід складає 4 гривні. На видачі квитків адміністратор пляжу Миколаївна. Так її називають підлеглі.

Адміністратор «Молодіжного» Миколаївна.

Вхідний квиток до «Молодіжного».

На “Молодіжному” є заборонена для купання зона, про що повідомляє спеціальна табличка десь в заростях поміж дерев. На вході відвідувачів про це повідомляти забувають, але не забувають брати гроші за свої послуги.

Заборонене для купання місце.

На забороненому для купання місці є пляжні навіси зі столиками та лавками, а от таблички з попередженням «Заборонено!» геть не видно. Десь поміж дерев вона все ж таки висить. Відпочивальники кажуть, що табличку не бачили, й тому про безпеку не задумувалися.

Захована табличка з забороною купатися.

На це Миколаївна розводить руками і запевняє, що для “перестраховки” попросила мисливців на раків обстежити дно у цьому місці. Нічого небезпечного, начебто, вони там не знайшли. А от офіційного обстеження дна чомусь не зробили.

На «Молодіжному» є вишка для рятувальників, але вона не виглядає підготовленою для роботи. Рятувальник, за словами адміністратора, ще до них не доїхав. Є аптечка, укомплектована всім необхідним, а от медсестра разом з рятувальником приїде не раніше першого червня.

За вказівкою Миколаївни, працівниця пляжу дістала аптечку, але повністю показувати вміст відмовилася.

Напитися у спеку води на цьому пляжі, теоретично, можна. Тут є питні фонтанчики, але їх ще не запустили. Увімкнути їх обіцяють здогадайтеся коли? Правильно, першого червня.

Фонтанчики з питною водою на молодіжному пляжі шукайте під першим кущем поруч із пляжем.

Нового піску зовсім не помітно. Роздягальні і туалет не такі гарні й доглянуті, як на сусідніх “Панських розвагах”, але є.

Ось з такими порушеннями міська комісія прийняла пляж “Молодіжний” та повідомила мешканців міста про його “безпечність”.

Найсолодше - заборонене

Єдиний в Херсоні закритий пляж знаходиться в районі турбази “Лілея”. За нього відповідає міська влада, але доглядати не має можливості: причина - коштів на утримання пляжу у належному стані цьогоріч в бюджеті не знайшлося. Таку відповідь ми отримали на свій запит у відділі державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Відпочивати тут офіційно заборонено. Проте вхід вільний і безкоштовний. Людей сюди приходить в рази більше, ніж на “Молодіжний” та “Панські розваги” разом узяті.

Відпочивальники закритого пляжу Лілея.

Відпочиваючий Павло розповідає, що ходили “надзвичайники” (працівники Державної служби надзвичайних ситуацій) й розповідали про небезпеку відпочивати на цій території. Сам він купатися на “Лілеї” не боїться.

- На всі пляжі ми ходимо купатися на свій страх і ризик, а їхати чорт знає куди не хочеться, - пояснив свою позицію Павло.

Один з багатьох відвідувачів закритого пляжу “Лілея”.

Точка збору молоді - уламки бетону й арматури від колишнього причалу, що також знаходиться на території “Лілеї”. Хлопці й дівчата невтомно хизуються один перед одним виконанням небезпечних трюків з пірнання у воду. Видовище не для слабкодухих, але настрій в тусовці легкий і веселий.


Автор відео Анастасія Друсінова

Рейдер Олексій Тишкевич, власник комплексу «Каліпсо» незаконно привласнив пляж, встановив досить високу плату за прохід, але не платив жодної копійки в бюджет. Газета «Вгору» й БО ФМЗ довго боролися за те, щоб повернути пляж у власність громади Херсона.

Занедбаність та небезпечність відпочинку на “Лілеї” не зупиняє потоки відвідувачів, переважно, мешканців прилеглого мікрорайону ХБК. Вони звикли сюди ходити роками й, очевидно, ходитимуть попри будь-які заборони та небезпеки. Про це варто знати тим, хто за стінами міської ради розподіляють бюджетні кошти на добробут і безпеку у місті.

Сміттєвий водограй на «Лілеї».

Щодо всіх інших пляжів Херсонщини, то вони на контролі вищезгаданого обласного управління Держспоживслужби 107. Із них 94 - відомчі, 13 - загального користування. Зараз там продовжуються обстеження та перевірки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ