Підтримати нас

Верховний суд зменшив пеню для аліментів

Автор статті
31 березня 2016 08:30
595
Поширити:

За даними Мін'юсту, 1,7 мільйона осіб в Україні стабільно ухиляються від сплати аліментів. Нещодавно Верховний Суд України оприлюднив позицію щодо конкретної справи, розставивши всі крапки над "і" в питанні розрахунку пені за несплату аліментів. Цікаво, що ВСУ став на захист боржників, пише газета "Експрес".

- Сімейним кодексом України передбачається можливість нарахування на суму заборгованості аліментів пені в розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, - пояснює юрист Євген Власов. - Але на практиці, на жаль, виникають різні підходи щодо розрахунку пені на розмір заборгованості. Це сталося через те, що ВСУ, який покликаний уніфікувати судову практику та зробити її більш логічною та прогнозованою, протягом останніх років приймав доволі неоднозначні рішення щодо методики розрахунку пені на аліменти.

Наприклад, протягом 2013, 2014 років найвища судова інстанція дотримувалася позиції, що пеню необхідно розраховувати в межах усього періоду існування заборгованості, а не в межах одного місяця, у якому аліменти не були сплачені. Проте в останні два роки позиція Верховного Суду України суттєво змінилася.

- Що маєте на увазі?

- Нещодавно ВСУ розглядав справу № 6-1477цс15. Суть спору зводилася до визначення правильності розрахунку пені на розмір заборгованості за аліментами. Так, за матеріалами справи розмір заборгованості зі сплати аліментів станом на серпень 2014 року становив приблизно 30 тисяч грн., відповідно, з цього була розрахована пеня в розмірі приблизно 181 тисяча грн. Суд першої інстанції позовні вимоги позивача задовольнив у повному обсязі.

Проте позиція суду першої інстанції не була підтримана ні апеляційним, ні касаційним судами, та, власне, і Верховним Судом України, що призвело до перерахунку розміру пені в бік значного зменшення (до 9 тисяч гривень.)

- Чому? Який правовий висновок зробив ВСУ?

- Що сума заборгованості за аліментами за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється, виходячи з того місяця, у якому аліменти не сплачувались.

Наведу конкретний приклад. Місячний розмір аліментів становить умовно 100 грн, боржник має заборгованість зі сплати аліментів за два місяці, тобто 200 грн. На сьогоднішній день, беручи до уваги практику Верховного Суду України, у тому числі і правову позицію, викладену в цій справі, розраховувати пеню на розмір заборгованості необхідно виключно в межах місяця, у якому виникла заборгованість зі сплати щомісячних платежів. Якщо це борг за січень, то і пеня має нараховуватися з урахуванням кількості днів у цьому місяці, помножену на розмір заборгованості, у нашому випадку на 100 грн. Фактично нарахування на заборгованість зі сплати аліментів обмежується виключно одним місяцем. Виходячи з цього, загальний розмір пені за два місяці (січень та лютий) становить 60 грн.

При позиції ж ВСУ, яка була до 2015 року, загальний розмір пені становив би 89 гривень.

- Тобто, ВСУ фактично став на бік боржників. Яке значення матиме це рішення на практиці? Чи братимуть його до уваги суди нижчої юрисдикції?

- Правові позиції ВСУ, викладені у його рішеннях, є обов'язковими для органів державної влади та мають враховуватися судами. А, отже і судова практика буде формуватися з урахуванням останнього рішення ВСУ, незважаючи на те, що судова практика до 2015 року була зовсім іншою, й законодавство щодо цього питання не змінювалося.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ