Підтримати нас

Учені: море Лаптєвих не замерзло в жовтні вперше за всю історію його дослідження

Автор статті
31 жовтня 2020 13:00
697
Поширити:

На поверхню моря Лаптєвих почали виходити гази із замерзлих шарів метану.

Їхнє вивільнення може посилити парниковий ефект та пришвидшити глобальне потепління.

"На цей час малоймовірно, що це матиме серйозний вплив на глобальне потепління, але річ у тому, що цей процес зараз запущений. Ця східно-сибірська система гідратів метану була порушена, і процес триватиме", - відзначив шведський вчений Ерджан Густафссон зі Стокгольмського університету, передає The Guradian.

Замерзлі поклади метану, які називають "сплячими гігантами вуглецевого циклу", знайшли на глибині 350 метрів у морі Лаптєвих у Північному льодовитому океані.

Дослідники відзначають, що майже весь газ розчиняється у воді, однак уже зараз кількість метану на поверхні у 4-8 разів перевищує норму. Небезпека полягає в тому, що метан впливає на температуру планети у 80 разів сильніше за вуглекислий газ. За даними Геологічної служби США, дестабілізація замерзлих покладів цього газу в Арктиці може стати однією з чотирьох серйозних причин різких кліматичних змін.

За даними вчених, які два роки спостерігають за викидами метану у морі Лаптєвих, уже є перші наслідки - море вперше за історію аналізів не замерзло в жовтні. Існує ризик, що через підвищення середньої температури на планеті газ почне інтенсивно вивільнятися та посилювати глобальне потепління.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ