Підтримати нас

В уряді України розглядають передачу безгосподарної нерухомості під житло для ВПО

22 серпня 2024 15:20
193
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пропонує дозволити громадам українських областей використовувати приміщення оптимізованих дитсадків та шкіл як житло для переселенців.

Про це пише Укрінформ з посиланням на слова віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук.

За її словами, у громадах українських областей вже розпочалась інвентаризація майна.

“Ви живете в громадах і бачите, як багато є безгосподарного майна. До прикладу, оптимізовані садочки, школи, які не використовуються, але могли б піти під житло для ВПО. Так само як і гуртожитки, ліцеї, навчальні заклади, колишні коледжі, заклади інших форм власності - наприклад, ті, що сьогодні передані до Фонду держмайна, Укрзалізниці. У нас дуже багато об'єктів, які мають юридичного власника, але фактично є безгосподарним”, - пояснила Верещук.

Проте для використання порожніх приміщень існують законодавчі обмеження. Зокрема, будівлі оптимізованих дитсадка та школи можна використати, лише через три роки після визнання безгосподарним, і тільки за цільовим призначенням.

“Ми хочемо внести зміни до закону і дозволити власникам майна - а власниками садків і шкіл є громади - після спливу одного року почати використовувати його як житло для ВПО, щоб не було потім там якихось зловживань, перекручувань. Все має піти для житла для ВПО, щоб ми первинно зняли величезну проблему”, - додала віцепрем'єрка.
  • У 12 населених пунктів Калинівської та Великоолександрівської громад запустили проєкт “Простір турботи”. Проєкт спрямований на надання психологічної підтримки дітям і дорослим.
  • З 6 серпня по 10 жовтня для внутрішньопереміщених осіб (ВПО) та людей, які постраждали від російської агресії проведуть правові та просвітницькі заходи у форматі онлайн.
  • У липні в Херсоні в стаціонарному форматі почав працювати Центр допомоги врятованим. Там можна отримати комплексну соціально-психологічну допомогу.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів