Підтримати нас

Усі – на херсонські курорти

29 травня 2016 11:00
503
Поширити:

Минулого вівторка Андрій Гордєєв провів  першу колегію у якості голови Херсонської ОДА.

І одразу почав піднімати планку. Так, замість трьох питань, порядок денний складався із семи.

Селяни кинули пити і палити

Засідання почалося із хвилини мовчання за загиблим на Донбасі херсонським героєм. Далі голови обласної держадміністрації та облради нагородили тих, без кого не можуть обійтися українські бійці на Сході – волонтерів.

Новий керівник – нові правила. Глава області Андрій Гордєєв заявив, що до складу колегії можуть увійти представники громадських організацій. Для цього їм лише варто звернутися до управління внутрішньої політики.

Першим питанням став бюджет. Точніше, як ідуть справи із наповненням місцевих скарбниць. За словами директора обласного Департаменту фінансів Наталії Вітренко, Херсонщина план перевиконує. І все завдяки децентралізації. Перевиконує окрім кількох сільрад…курортних районів. Наприклад, кілька населених пунктів Скадовського району.

– Ми пригадаємо їм це, коли вони наступного разу будуть просити в нас кошти, – заявив Андрій Гордєєв.

Керівники районів занервували й одразу почали думати, як усе покращити.

Щоб грошей стало ще більше, потрібно активно побороти два явища. Перше – легалізувати найману працю. Тобто викорінити зарплати “в конвертах”. Проблема №2 – примусити бізнес купувати ліцензії на продаж алкоголю та тютюну. Бо за даними фіскальної служби, у деяких селах люди взагалі не п’ють спиртного, навіть пива. І усі раптом масово кинули курити. На жаль, дійсності це не відповідає.

Будемо з урожаєм

Про готовність до збирання ранніх зернових доповів директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Паливода. Якщо коротко, то врожай непоганий, техніка готова на 80%. Жнива пройдуть з 10 по 14 червня. А держава виділила 300 мільйонів гривень на здешевлення кредитів для аграріїв.

– Надайте мені договори оренди на сільгосптехніку. Щоб не було, як минулого року, коли нам треба збирати врожай, а в нас техніки немає, – звернувся до голови управління Андрій Гордєєв.

Туризмом єдиним

Минулого року Херсонщину відвідало 2,8 мільйони туристів. Цього року цифра має перевищити 3 млн. Як же ми готуємося  до зустрічі гостей? Як завжди, посиленими темпами.

По-перше, держава дала 200 мільйонів на ремонт доріг. Так, уже латають траси Херсон-Генічеськ, Гопри-Скадовськ та Мар’янське-Берислав. Проте Андрій Гордєєв незадоволений якістю подібного ремонту. Бо на власні очі бачив, як працівники кидають асфальт у калюжі. Його запевнили, що таку роботу ніхто не прийме, і підрядників змусять переробити. Може, краще одразу контролювати, щоб потім не переробляти? Окреме питання – темпи ремонтів. Так, дорогу Гола-Пристань-Скадовськ завершать лише до 15 червня. А туристичний сезон Херсонщина офіційно відкриває 1 червня. Так і скажемо гостям, щоб кілька тижнів десь погуляли та почекали.

Дістатися до області туристи зможуть потягами, що  додатково запускають на літо.

Багато питань і до стану пляжів. Наприклад, у Скадовському районі. Усього ж в області аж 125 пляжів.

На Херсонщині ще з одного об’єкта роблять “діамант”. Острів Джарилгач роблять ближчим до туристів. По-перше, до нього можна буде дістатися новими катерами. По-друге, там з’явиться відповідна інфраструктура. Так, хочуть запровадити сортування сміття та його переробку, купити устаткування для очистки стоків. За цими питаннями вже ведуть переговори із німецькою фірмою.

Ще одна “перлина”  області – Залізний Порт. До цього селища є запитання. Багато років МНСники вимагають створити в ньому пожежну частину. Сільрада відповідала просто: грошей немає.  Чути таке від курорту, як мінімум, дивно. Проте цього року сільрада все ж нашкребла 100 тисяч гривень на таку необхідну справу.

Курортами займуться і спеціалісти з містобудування. Вони вже активно перевіряють законність забудови стометрової прибережної зони.

Де інвестори?

Обговорили й інвестиційний клімат в області. Ті, хто готував доповідь, чомусь вирішили віднести проекти європейських та світових організацій до інвестицій в область. Хоча для їх залучення керівництво області не зробило нічого. Аби виправити становище, Андрій Гордєєв заявив, що співробітників департаментів варто навчити писати проекти. Бо вони просто не знають, як це робиться.

Що ж до інших проектів, то в області є 181 земельна ділянка, на якій можна звести завод або інше підприємство. Поки що вони чекають на інвесторів. А їх все нема.

Інформаційна безпека

У декількох районах Херсонщини, що на кордоні з окупованим Кримом, транслюють російські канали. Хоча це заборонено законом. Аби показувати людям український продукт, планують звести вежу. Коли – ніхто не каже. Поки лише планують.

На морських узбережжях з’являться групи, які перевірятимуть заклади на транслювання заборонених каналів. Відпочивальників просять повідомляти про подібні випадки до поліції чи СБУ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ