Підтримати нас

У першому читанні прийнято закон про повернення грошей Януковича

18 березня 2016 16:10
204
Поширити:
Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону, що дозволяє зарахувати до бюджету заарештовані кошти екс-президента Віктора Януковича. 

Про це із залу засідань повідомляє кореспондент ЛІГА.net.

За проект змін до Кримінального процесуального кодексу щодо особливостей направлення в дохід держави коштів, валютних цінностей, державних облігацій, казначейських зобов'язань України, коштовностей і доходів від них до винесення вироку судом №4057 проголосували 228 народних депутатів.

Проектом пропонується доповнити Кримінальний процесуальний кодекс главою 242 - особливості направлення в дохід держави коштів, валютних цінностей, державних облігацій і казначейських зобов'язань України.

Передбачено, що такі кошти можуть бути зараховані до бюджету, якщо підозрюваний у незаконному привласненні цих коштів оголошений в державний, міждержавний або міжнародний розшук і значиться в розшуку більше шести місяців.

При доопрацюванні законопроекту в ході консультацій було запропоновано включити положення про те, що прокурор у своєму клопотанні направити в бюджет кошти підозрюваного повинен доводити їх незаконне походження.

Також передбачено, що таке клопотання може бути подано тільки один раз. І в разі його відхилення з повторним клопотанням не можна буде звернутися.

Крім це, передбачено, що в разі виправдувального вироку держава повинна буде протягом 12 місяців повернути власнику кошти, раніше зараховані до держбюджету.

Перші два сигнальні голосування за проект були нерезультативними. Необхідну кількість голосів проект набрав після того, як в нього було включено пропозицію народного депутата Олени Сотник щодо конфіскації майна підозрюваного у третіх осіб. За пропозицією Сотник, така конфіскація буде можлива тільки в тому випадку, якщо буде доведено, що ці кошти третім особам незаконним чином передані самим підозрюваним.

Спікер Володимир Гройсман зазначив, що для підготовки законопроекту до другого читання буде створено робочу групу із залученням міжнародних консультантів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ