Підтримати нас

Унікальні історичні пам’ятки Херсонщини під загрозою зникнення через руйнацію Каховської ГЕС

Vgoru
Автор статті
07 червня 2023 16:38
931
Поширити:

Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня вже завдано непоправної шкоди унікальним культурним пам’яткам та Національному природному парку "Нижньодніпровський". Багато цінних історичних об’єктів – скіфські та козацькі кургани – перебувають у небезпеці.

Про це докторка історичних наук Світлана Біляєва розповіла "Українській правді". Вона очолювала дослідження Тягинської фортеці – унікальної пам’ятки архітектури XIV-XV століть в селі Тягинка, Бериславського району Херсонщини.

Станом на зараз фортеця затоплена, повідомила археологиня.

«Це унікальна пам'ятка української та литовської культури, також кримськотатарської. Я днями про неї доповідала в Литві на конференції. Але сьогодні її цілковито залила вода, а до цього окупанти її ще бомбардували, мінували», – каже Світлана Біляєва.

За її оцінками, масштаби руйнувань можуть збільшуватись, адже затоплення району продовжується.

«Зараз має бути максимальне затоплення місцевості. Уже вранці сказали, що Тягинку цілковито затоплено. Тягинка – це якраз місце фортеці, яка стоїть майже на березі. Якщо вода піде далі – можуть постраждати дуже багато різних пам'яток. Унікальна й сама зона – Нова Каховка, і там є чудові пам'ятки різних періодів: Скіфського, доби Бронзи, Середньовіччя», – зазначила археологиня.

Також у регіоні під загрозою пам’ятки, які лише почали вивчати науковці.

«Зараз вони всі страждають від води. Там залишки Бургунки (селище в Бериславському районі, Херсонської області. Офіційна дата заснування  – 1779, але історики вважають, що ще в княжі часи, а потім і в литовські, тут стояло укріплене місто Бургун – ред.) залишилися ще, об’єкти в селі Веселе (там, зокрема, розташована Вітовтова башта, періоду Великого князівства Литовського – ред.). Я не знаю, у якому вони зараз стані, тому що туди не можна було їхати, а зараз цим пам'яткам загрожує знищення», – сказала Світлана Біляєва.

Цінні археологічні об’єкти Херсонщини окупанти викрали з Херсонського краєзнавчого музею. Зараз частина врятованих експонатів є на виставці Археологічного музею в Києві. Експонати вивезли з Херсона за тиждень до початку повномасштабного вторгнення Росії.

«Цінності, які були в музеї в Херсоні – віддала росіянам колаборантка-директорка. Тому там добре, що ми частину до цього врятували, бо привезли в Київ на виставку в Науково-природничий музей», – каже археологиня.

Водночас Міністерство культури ще оцінює та аналізує інформацію щодо збитків, завданих культурним та історичним об’єктам через підрив Каховської ГЕС.

Нагадаємо, підвищення рівня води призвело до масової загибелі унікальних тварин та рослин у Національному природному парку «Нижньодніпровський». Орієнтовно постраждало 63 види вищих судинних рослин, з яких 30 внесені до Червоної книги України.

Також Херсонський художній музей ім. О. Шовкуненка показав картини про будівництво Каховської ГЕС, які викрали російські загарбники. 

Усі ці твори викрадені з колекції музею росіянами на початку листопада 2022 року та незаконно вивезені до анексованого Криму. Найімовірніше місце їхнього перебування — Центральний музей Тавриди в Сімферополі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ