Підтримати нас

Українська природоохоронна група завершила дослідження старих цвинтарів на Херсонщині

12 червня 2024 10:26
346
Поширити:
Фото: Українська Природоохоронна Група - UNCG

В рамках наукової експедиції відбувся моніторинг біорізноманіття на 10 старих цвинтарях Правобережного Злакового Степу у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській та Одеській областях.

Про це повідомила Українська Природоохоронна Група у фейсбуці.

За словами науковців, наразі у них є зібрані за 3 сезони (весна, літо, осінь) дослідницькі дані про види рослин на 50 цвинтарях Правобережного Злакового Степу та створені на 20 цвинтарях 20 ділянки моніторингу біорізноманіття.

Також у Херсоні на Забалківському цвинтарі створили спеціальну ділянку для моніторингу видового різноманіття. Ще три таких ділянки створили на курганах, які теж є цвинтарями (Прилиманське, Усатове, Кам’янка).

“Ми дослідили флору кургану-цвинтаря в околицях села Висунці під Херсоном. Цей курган-цвинтар надзвичайно багатий на степову флору”, - зазначають науковці.

На 50 цвинтарях загалом виявили 50 видів рослин, які охороняються.

“Також тут представлені раритетні угруповання Зеленої книги України та біотопи Резолюції № 4 Бернської конвенції”, - пишуть дослідники.
  • Лідерка екологічного руху "Let's do it, Ukraine" Юлія Мерхель розповідала, що унаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС серйозних забруднень зазнали вода та ґрунти Дніпровсько-Бузького лиману, а також Чорне море.
  • Раніше в ефірі “Вгору” доктор біологічних наук, професор, член правління Української природоохоронної групи, заслужений діяч науки й техніки України Іван Мойсієнко розповідав, що верби, які почали рости минулого року на території колишнього Каховського водосховища, добре перезимували. У них вже майже повністю розкрилися листки. І водопілля сприятиме подальшому росту верб і заростанню нових ділянок.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів