Підтримати нас

Українці тікають від безробіття в Польщу

Vgoru
Автор статті
12 березня 2021 15:00
921
Поширити:

Повідомлення представника польського Управління у справах іноземців Якуба Дудзяка навертає до сумних роздумів не тільки про демографічне майбутнє України. За його словами, понад 250 тис. наших земляків мають дійсні посвідки на проживання в Польщі.

З них майже 61% – це люди 18-40 років, 12% – діти та підлітки  до 18 років, а людей за 40 років – приблизно 27%, заявив Якуб  Дудзяк. Про це пише gazeta.ua з посиланням на "Польське радіо".

«Близько 80% українців у Польщі мають дозвіл на тимчасове проживання, що може діяти максимум 3 роки. Більшість із дозволів  видають у зв'язку з прийняттям на роботу – це майже 73% випадків. Наступними найпоширенішими цілями перебування в Польщі є сімейні питання – десь 12% та освіта –  5%», – сказав Дудзяк.

Управління акцентує: ці дані не охоплюють тих,  хто  тимчасово перебуває в Польщі на основі безвізу або на підставі віз. Вони також не включають тих, хто має дозволи на тимчасове проживання, термін дії яких тимчасово продовжений через епідемії.

Попри карантин, 93% наших громадян планують не повертатися працювати в Україну, а кожен третій шукає пропозиції на довше, ніж на один сезон. Серед українців, які шукають роботу, 63% планують працювати за кордоном або розглядають такий варіант. Основними причинами називають безробіття вдома, вищі зарплати й кращі умови праці за кордоном.

Тим часом фахівці поміж найсерйозніших викликів та загроз в Україні називають саме вузький фундамент демографічної піраміди - серйозний стримувальний  фактор для економіки на наступні десятиріччя. А «стримування» надовго законсервує країну серед депресивних територій. Адже за  прогнозом The Economist Intelligence Unit, ВВП України на душу населення впродовж 2020-2050 років зростатиме в середньому на 1,8% на рік. Такими темпами Україна наздоганятиме Туреччину майже 40 років, а Польщу – 50, якщо вони, звісно, «постоять на місці і зачекають». 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ