Підтримати нас

Україна увійшла до двадцятки “найперечніших” країн світу

Автор статті
14 вересня 2021 05:30
1,069
Поширити:

З кожним роком Україна збільшує виробництво та імпорт одного з найпопулярніших видів сільськогосподарської продукції - перцю.

Як повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу, у 2020 році, попри карантинні обмеження, виробництво перцю в країні склало 181,3 тисячі тонн, що на 5% більше, ніж у 2019 році. Цей показник дозволив Україні вийти на 18-е місце у світовому рейтингу країн-виробників перцю.

В УКАБ зазначають, що, згідно з поточним моніторингом, є підстави припускати, що підсумки 2021 року будуть ще більш вражаючими.

Як відомо, перець, якщо говорити по-простому, буває двох видів: солодкий і гіркий (гострий). Переважна частина виробництва українського перцю - 94% - припадає саме на солодкий перець. При цьому підприємствами виробляється лише 7% в загальній частці перцевої продукції: інше вирощують громадяни у своїх домоволодіннях для власних потреб і для скромного роздрібного продажу.

В той самий час, стверджують аграрні бізнесмени, стрімко зростають і темпи імпорту перцю в Україну. За останні п'ять років обсяг постачання в нашу країну перцю з-за кордону зріс утричі.

Найбільш інтенсивно закордонний перець поставляється в Україну в зимові та весняні місяці - в той період, коли вітчизняні виробники перцю "стоять на паузі".

Найбільше імпортного перцю прибуває в Україну з Туреччини - 40%, далі йде Іспанія (29%); в першій п'ятірці також Нідерланди, Франція і Польща.

Закордонний перець в українських супермаркетах і ринках коштує значно дорожче вітчизняного, а його якість не набагато краща. І, якщо Україна дійсно опинилася на високому 18-му місці з виробництва перцю, то виникає питання, яким чином, у такому випадку, держава намагається підтримувати вітчизняних виробників.

Відзначимо, аналітик в аграрній сфері Світлана Литвин вважає, що істотне зростання виробництва і споживання перцю в Україні останніми роками пов'язане з "формуванням більш здорової культури харчування". Хоча багатьом українцям не по кишені купувати вже навіть вітчизняний перець, не кажучи вже про турецький або іспанський.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ