Підтримати нас

Українські бійці зможуть отримати психологічну допомогу за стандартами США

Автор статті
26 червня 2018 06:42
807
Поширити:

У Києві відкриється центр травматерапії, в якому бійці, які повертаються з війни, зможуть отримати психологічну консультацію за стандартами США.

Працювати за американськими стандартами українських психологів навчають колеги зі США, повідомляє Голос Америки.

Професор Джошуа Креймеєр пройшов Ірак і Косово. Каже, що травмотерапія допомогла йому особисто подолати посттравматичний синдром, заново пристосуватися до мирного життя та налагодити стосунки з родиною.

"Так, я можу бути прикладом і зараз я намагаюся допомагати іншим. Я працював у міністерстві у справах ветеранів США. Мій власний досвід і десятки прикладів доводять, що це працює. Це нелегко, потребує часу, але працює. І я хочу допомогти збудувати таку ж систему тут, в Україні", - говорить професор.

Військовий священик отець Михайло приходить до психолога за порадою. На фронті у бліндажах він вислуховує бійців та приводить до сповіді. Каже, що інколи воїнам потрібно допомогти опанувати емоції, але зі своїми теж треба справитися. Запитує, що робити, коли війна нагадує про себе після повернення додому, адже бувають раптові спалахи агресії і ні батьки ні дружина тебе не розуміють.

З подібними запитаннями до травмотерапевта Ольги Колесникової звертаються уже не вперше. Серед її клієнтів зараз багато військовослужбовців.

Перше, що вона намагається пояснити, що це відбувається з усіма і це нормальна реакція на ненормальні обставини, у які заводить людину війна. Вона вважає, що ігнорувати проблему – погана ідея.

"Коли боєць повертається у мирне життя, його психіку тривалий час треба перелаштовувати. Деякі воїни ще протягом півроку у своїй квартирі шукають розтяжки. А люди думають що все просто: поїхав на фронт, приїхав з фронту. І чекають, що людина буде така ж, як до війни", - говорить психолог.

У своїй практиці Ольга застосовує стандарти, які діють у США. Там травмотерапія накопичила великий досвід з ветеранами війн і виробила ефективні методи.

"Американська система пропонує запрошувати до терапії воїнів, а потім їх дружин, дітей", - пояснює Ольга.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ