Підтримати нас

Україна може стати взаємовигідним партнером НАТО за п’ять років, - помічник міністра оборони США

Vgoru
Автор статті
27 вересня 2016 04:10
623
Поширити:

Помічник Міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Елісса Слоткін під час візиту до нашої держави дала єдине інтерв’ю для українських ЗМІ.

Наразі США є найбільшим донором з військової матеріально-технічної допомоги для України, обсяг якої з 2014 року становить вже 600 мільйонів доларів. Пані Слоткін розказала про досягнення у співробітництві оборонних відомств США та України, окреслила перспективи повноцінного партнерства України з НАТО, розповіла про позицію США щодо агресії Росії проти України, подальші військові реформи в нашій країні та перспективи надання США летальної зброї для України.

- Яка мета вашого візиту до нашої країни? Які досягнення є у співробітництві США та України?


- Я повернулася в Україну через рік після попереднього візиту, щоб подивитися на прогрес у тій роботі, яку ми разом проводимо щодо співпраці у секторі оборони. Я дуже рада стверджувати, що бачу відчутний прогрес. Я приїжджала минулого листопада, і з тих пір ми зробили стільки всього для зміцнення наших відносин у сфері оборони. Я досить задоволена і знаю, що Міністр оборони США теж задоволений.

Якщо глянути на те, де ми були рік тому, то з тих пір ми надали допомоги та оснащення на 600 мільйонів доларів. Ми розширили наші навчальні програми. Міністерство оборони написало Стратегічний оборонний бюлетень, створення якого ми заохочували. Міністр оборони США Картер та міністр оборони України Полторак підписали концепцію партнерства щодо нашої співпраці на наступні п’ять років. А ще ми призначили високопоставленого генерала Джона Абізейда на посаду старшого радника з питань оборони для міністерства оборони.

Це дуже багато роботи, як на один рік. Тож, на нашу думку, ці відносини розвиваються у правильному напрямку, і один з моментів, про який ми говорили з представниками міністерства та Адміністрації президента, це те, що ми перебуваємо на новому етапі відносин у сфері оборони. Вони перейшли зі стадії вирішення кризи – ви ж знаєте, відбулася незаконна анексія Криму, потім на сході України почалася теперішня війна, і ми були в режимі вирішення кризи, реагування на поточні події, з метою якомога швидше допомогти Україні, надати політичну підтримку, ввести санкції.

А зараз, два з половиною роки по тому, прийшов час розширити нашу співпрацю та почати мислити ширше. Не просто реагувати на виклики, а подумати про те, якими ми бачимо ці відносини через п’ять чи десять років. Ці стосунки можуть лише покращуватися – і нас це дуже тішить, оскільки ми відчуваємо, що Україна може стати взаємовигідним партнером НАТО за п’ять років. Це можливо. І дуже важлива заява на адресу росіян та їхніх рішень. Це дуже важлива заява на адресу решти Європи. Ми дуже пишаємося з цього приводу, вважаємо українців хорошими партнерами, і я приїхала, власне, для того, щоб відзначити всі ці результати від імені Міністра оборони США.

- Ви говорите лише про досягнення та успіхи, невже зовсім немає проблем?

- Ніщо не досконале. США не досконалі. Але важлива насамперед траєкторія руху наших відносин: вони поліпшуються, погіршуються чи стоять на місці? А вони поліпшуються. Знаєте, у світі є чимало країн, відносини з якими ідуть в нікуди. А тут тішить той факт, що ми приїжджаємо і бачимо намір. Цілеспрямованість людей, з якими ми працюємо, позитивна, вони прагнуть змін, прагнуть успіху. Хоча, звісно, це важко.

- Які плани на наступний рік щодо програм військової допомоги?

- Найважливіше те, що Україну широко підтримують у Сполучених Штатах, у виконавчій гілці влади США і в Конгресі. Наразі ми не знаємо, скільки грошей виділить нам Конгрес на наступний рік, ми не знаємо навіть бюджетів для Пентагону. Проте підтримка настільки потужна, що ми очікуємо обсяги допомоги принаймні на тому рівні, що й цього року. За Україну та її майбутнє дуже вболівають у Вашингтоні.

- Найбільше політичне питання для нас полягає в тому, чи метою допомоги від Сполучених Штатів є заморожування конфлікту у мінському форматі, чи допомога буде надаватися також у випадку наступу українських військ та звільнення окупованих територій?

- Думаю, США чітко озвучили свою позицію: ми віримо в надання підтримки українцям для оборони їхньої території. Саме над цим ми працюємо. Тому всі навчання, що ми проводимо в Яворові, навчання сил спеціальних операцій, які ми проводимо, обладнання, яке ми надаємо – радари, військові джипи, броньовані швидкі, медичне обладнання та супутнє навчання, безпілотники – все це, на нашу думку, допомагає Україні боронити себе.

Наскільки я знаю, зараз точаться дебати щодо того, яку ще допомогу надати. Уряд і громадськість обговорюють це питання вже давно. Проте, на нашу думку, найважливіше – те, що Україна може себе захистити і з часом покращує власну здатність захищатися. Саме це ми зобов’язувалися робити, і, як на мене, продовжуємо йти цим шляхом.

- Так, але я би хотів чітко почути, чи політика США щодо України має на меті заморозити цей конфлікт. Чи адміністрація США має такий намір?

- Ні!

- На жаль, деякі європейські політики бажають за будь-яку ціну зняти санкції, та відновити стосунки з Путіним за рахунок України та її територій. У Європі багато висловів, щоб зупинити війну, але значно слабкіші вимоги до Путіна звільнити окуповану українську землю.

- Як на мене, дуже важливо зараз звернутися до мінських угод та подивитися, до чого ми прагнемо в рамках їхнього виконання. Процес цих угод полягає в тому, щоб не дозволити заморозити конфлікт. Процес цього договору в тому, щоб фундаментально відкинути ідею, що одна країна може завоювати іншу, що одна країна може нелегально анексувати іншу. Ми відкидаємо цю ідею. Саме тому ми постійно закликаємо до повного виконання мінських угод, і саме тому ми хочемо, щоб Росія виконувала свою частину цих домовленостей. Немає такої мети – зберігати сьогоднішній статус-кво. Ємета заявити світові і Росії, що ми не приймемо агресії однієї країни щодо іншої, ні у 2014-му, ні 15-му, ні 16-му році.

Це не є нашою метою. Нашою метою є не прийняти заморожений конфлікт.

бутусов

- Яка, на вашу думку, основна мета військових реформ в Україні?

- Як я вже говорила і як зазначається у нещодавно підписаній нами концепції співпраці, ми прагнемо до повної взаємосумісності між Україною та США, Європою і НАТО за п’ять років. Це наша мета. Для того, щоб цього досягнути, ми маємо кілька рекомендацій…

- "Повна взаємосумісність", це між штабами чи між військами?

- І тими, й тими.

- За п’ять років?

- Так. Це досить амбіційно, але ми – американці, ми дуже амбіційні, тож це наша мета. Це може бути складно і зайняти більше часу, але ми віримо в те, що цілі мають бути амбіційними. Подивіться, скільки всього досягнуто по тих питаннях, щодо яких ми співпрацюємо, всього за кілька років. Не варто ставити собі мету "за 20 років", краще прагнути зробити це за п’ять. Найважливіше, що Україна має намір, що у більшості вашого керівництва є бажання проводити реформи.

Отже, щодо повної взаємосумісності. Один із її моментів – штаби повинні комунікувати між собою, щоб розуміти, як функціонує інший. В Європі та США існує певний досить поширений спосіб організації міністерств оборони. Він базується на високому рівні цивільного контролю військових. Ми в це віримо, ми живемо за цим принципом, і саме тому я тут зараз із вами спілкуюся. Громадянський контроль військових – це один із найважливіших постулатів західних військових структур. Ми в нього віримо, і український уряд теж підтримує цей постулат. Окрім цього, є ще реформування логістики, або ж планування, в Україні. Реформування підготовки військових.

Один момент було виявлено під час наших навчань у Яворові. Я їздила до Яворова минулого року, спілкувалася там із українським командуванням. Вони дуже відкрито говорили зі мною. Що їм сподобалося в американських навчаннях, це те що молоді сержанти – віком 18-19 років – отримують багато довіри. Вони можуть приймати рішення, бо вони перебувають у польових умовах. Для деяких полковників української армії це було щось нове. Але це допоможе Україні краще воювати. Якщо молоді люди на фронті мають повноваження приймати правильні рішення, це матиме разючий вплив на ведення війни та оборону. Тож повна взаємодія включає в себе все – від організації до тактики, і саме над такою програмою ми зараз працюємо.

- Давайте поговоримо про конкретні програми співпраці, в першу чергу для сил спецпризначення. Чи будуть США реалізовувати програми, такі як навчання для сил спецоперацій у Хмельницькому? Чи будуть програми для створення нових підрозділів повністю за натовськими стандартами комплектування, підготовки, забезпечення, застосування?

- Думаю, ми зараз ідемо за планом щодо початку навчань для сил спеціальних операцій та на нових локаціях – усе це йде за планом. Основна ідея тут – навчитися тактики дрібних підрозділів. Як тренувати підрозділ спільно, щоб досягнути більшої ефективності. Я не готова коментувати щодо створення нових підрозділів. Організаційна здатність та тактика – це точно, а про нові підрозділи я не маю відповіді, вибачте.

бутусов

- Яке обладнання і зброю ми можемо отримати найближчими місяцями?

- Наскільки мені відомо, найближчим часом планується велика поставка приладів нічного бачення. До кінця цього місяця ми доставимо 2000. Ми щойно розмовляли з міністром оборони – вони дуже задоволені тим, що отримують ці прилади, оскільки вони дозволять проводити навчання з нічних операцій.. Ми нещодавно надали броньовані швидкі та супровідне навчання – усього п’ять машин. Наступна поставка приладів нічного бачення – близько 3000 – запланована на початок 2017 року.

Чесно кажучи, я не до кінця знайома з графіком поставок, але це буде велика кількість приладів та обладнання, що допомагають підняти рівень проведення операцій на місцях – як для догляду за пораненими, бо це дуже важливо, так і для дій уночі. Це дуже важливе вміння, яке ми б хотіли, щоб Україна мала.

- Щодо планування бюджету для української армії та інших структур – чи допомагатимуть нам США планувати бюджет за прозорими американськими стандартами?

- Це входить до сфери питання повної взаємосумісності та стандартів НАТО. Бюджет – це важлива частина цього процесу. Це дуже складно, і в нас самих це часто йде нелегко, але це одна із причин, чому ми призначили генерала Джона Абізейда до України – він експерт у цих питаннях. Він керував Центральним командуванням – нашим найбільшим командуванням, командуванням, що безпосередньо керувало веденням недавніх війн, і служив найдовше.

- Участь у розробці бюджету міноборони України – це буде завданням Абізейда?

- Так. Важливою частиною його завдання. Чому для нас важливо відправити такого високопоставленого генерала в Україну – він керував великими бюджетами Центрального командування. Він робив це під час військових дій. Йому довелося проводити реформи під час військових дій. Він розуміє логістику, як ніхто інший, бо йому довелося вести війни у різних точках. Ці навики фундаментальні для повної взаємосумісності.

Необхідно мати добре поставлену логістику, міцний бюджет і планування, саме тому ми його призначили – він визнаний експерт цієї сфери.

- Чи допоможуть нам США провести перевірку стану Збройних сил Національної гвардії та інших структур оборонного сектора?

- Що ви маєте на увазі під перевіркою?

- Програми, що їх пропонують Сполучені Штати, стосуються існуючих структур, тоді як нам потрібно створювати нові структури. Тож я маю на увазі, що нам потрібна допомога, по-перше, у створенні нової концепції застосування сил, по-друге, у створенні структур для ефективного втілення. Нам потрібна допомога США для нового якісного планування.


- Наші нещодавні дії, зокрема двотижневої давності зустріч між міністром Полтораком та міністром оборони США Ештоном Картером, стосувалися майбутнього та допомоги Україні щодо планування на майбутнє, а не лише на сьогодні. Планування – це все, що стосується бюджетів, логістики, а також потенційних загроз і майбутньої структури військових сил. Ми робимо це постійно.

бутусов

- Основне політичне питання для України - це постачання летальної зброї для України.

- Ви знаєте, що у нас от-от відбудеться зміна президента. Тому політика теперішньої адміністрації не зміниться від зараз і до початку листопада. Проте коли прийде нова адміністрація – а я не знаю, хто виграє ці вибори – нова адміністрація, як це завжди трапляється, перегляне всі ключові напрями міжнародної політики. Я знаю, що українці дуже цікавляться цим питанням, проте вирішуватиме його уже нова адміністрація.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ