Підтримати нас

У херсонських чатах шириться інформація про крадіїв, які нібито видають себе за правоохоронців: чи правда це

01 вересня 2024 09:50
723
Поширити:
Фото: Національна поліція

У Херсонській області чатами у соціальних мережах, зокрема у вайбері,  серед жителів активно поширюється інформація, що в області нібито діє група грабіжників. Вони ходять по будинках, видаючи себе за співробітників Міністерства внутрішніх справ.

Про це “Вгору” стало відомо з повідомлень в чатах ОСББ.

У них йдеться, що шахраї буцімто мають при собі документи та бланки із символікою МВС та стверджують, що їм необхідно перевірити наявність дійсних посвідчень особи в рамках перепису населення.

У коментарі “Вгору” начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Херсонській області Андрій Кований, розповів, що поліція поки не отримувала скарг від жителів області.

В етері “Вгору” тренер з нових медіа, експерт з інформаційно-комунікаційних інтернет-технологій Юрій Антощук розповів, що насправді точно таке ж повідомлення отримували й жителі інших міст та областей України.

“Часто буває так, що люди діляться в чатах ОСББ і в інших чатах повідомленнями, посиланнями, які самі не перевіряли, бо так просто хтось скинув, хтось зі знайомих переслав”, – розповідає експерт.

За його словами, такі повідомлення створюють ефект напруги й страху та провокують недовіру до правоохоронних органів. 

Зокрема у чатах жителів Херсона та області часто можна помітити інформацію про новий наступ армії РФ або іншу нічим не підтверджену інформацію.

“Якщо вам хтось це переслав, спитайте, звідки ця інформація у людини. Зайдіть на сайт МВС. Або на офіційні канали. Це стосується не тільки цього випадку, але випадків з виплатами допомоги, від різних організацій. Зайдіть на сайт цієї організації. Зайдіть на офіційні канали представників влади місцевої, обласної. Якщо таке справді  відбуватиметься з якихось причин, то там зазвичай буде така інформація”, – пояснює Юрій Антощук.
  • П’ятеро жителів Херсонщини через різні шахрайські схеми загалом втратили коштів на суму 77 тисяч 200 гривень.
  • Протягом 8 серпня у Херсонській області внаслідок дій шахраїв четверо жителів втратили 247 тисяч гривень.
  • Протягом 4-5 серпня четверо жителів Херсонської області постраждали від дій шахраїв та втратили 48 тисяч 600 гривень.
  • Нещодавно унаслідок дій шахраїв троє жителів Херсонщини втратили 71 тисячу 616 гривень.
  • Експерт з інформаційно-комунікаційних технологій та голова фонду “Об'єднання” Юрій Антощук розповів яким месенджером варто користуватися, в тому числі й в окупації, та як захиститися від кібершахраїв, а також про правила цифрової безпеки.
  • Трьох жителів Херсонської області шахраї ошукали загалом на 127 тисяч 830 гривень.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів