Підтримати нас

У світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Vgoru
Автор статті
27 січня 2019 09:27
623
Поширити:

27 січня в світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Саме в цей день в 1945 році радянські солдати звільнили нацистський концтабір Освенцим, який став символом злочинів націонал-соціалізму.

В'язнями табору Освенцим були 1,1 мільйона чоловік, приблизно один мільйон із них були євреями, майже всі вони загинули. Серед інших жертв Освенціма - поляки, цигани, солдати Радянської армії, а також громадяни захоплених нацистами країн Європи.

В Україні жертвами Голокосту стали 1,5 мільйона чоловік. У роки Другої світової війни територія України стала одним із центрів численних переслідувань за расовою, етнічною, національною приналежністю і масових страт єврейського населення. 

Однією з найтрагічніших сторінок Голокосту в Україні стала трагедія Бабиного Яру, де в 1941 році було страчено близько 150 тисяч чоловік, серед яких були не тільки євреї, але і цигани, місцеві караїми і радянські військовополонені.

Оголосивши в 2005 році 27 січня Міжнародним днем ​​пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоб наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняти, як пам'ятники історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту вперше відзначили у 2012 році.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ