Підтримати нас

У Роботиному військовий відчув, як змінилася війна з часів звільнення Херсонщини

03 червня 2024 18:52
135
Поширити:
Анатолій Банацький. Фото: УП

У Роботиному Запорізької області головний сержант гірсько-штурмової роти 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Анатолій Банацький відчув, як змінилася війна з часів звільнення правобережжя Херсонщини.

Про це йдеться в інтерв'ю Української правди з Анатолієм Банацьким.

“Для мене тут було навіть важче, ніж на Херсонщині чи в Яковлівці – дрони поміняли все. Зараз це зовсім інша війна”, – додав старший сержант.

За його словами, раніше було страшно від мінометного обстрілу й ближнього бою, а зараз FPV-дрони не дають навіть голову висунути. Однак треба, щоб контролювати місцевість та бачити, чи не наближаються окупаційні війська.

Також він зазначив, що на передові позиції неможливо завезти техніку, її моментально знищать чи пошкодять дронами. Навіть поранених безпечніше евакуювати пішки чи на візку, а не на броньованій чи колісній техніці.

Восени 2022 року Анатолій як командир піхотного відділення взяв участь у визволенні правобережжя Херсонщини.

“Мені трохи пощастило – я прийшов у бригаду, коли головна лінія оборони ворога була прорвана”, – розповів Анатолій. 

Але тривали жорстокі бої. Кожен штурм українських військових планувався на основі даних розвідки. 

“Моє відділення було натреноване – кожен знав, як пересуватися, як знайти хороше укриття. І хоча по нас часто працювали арта, мінометка, танк, тоді всім вдалося вижити”, – згадує Анатолій Банацький.

Після Херсонщини бригаду відвели на коротке відновлення й взимку відправили на Бахмут, далі старший сержант визволяв П’ятихатки та стримував російських військових у Роботиному.

До повномасштабного вторгнення Анатолій працював водієм і займався ремонтами на Рівненщині. У перші тижні повномасштабного вторгнення РФ пішов у військкомат і попросився у 128 ОГШБр. У лютому 2024-го 46-річний головний сержант гірсько-штурмової роти 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Анатолій Банацький став Героєм України, йдеться в повідомленні.

  • Анна – бойова медикиня однієї з бригад на Херсонському напрямку. Вона має позивний “Юта” і до повномасштабного вторгнення військових РФ на територію України працювала викладачкою в Одеському державному університеті внутрішніх справ. Через декілька днів після вторгнення окупаційних військ, вона займалась волонтерством. Жінка допомагала і військовим, і цивільним людям.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів