Підтримати нас

У переселенців перевірять банківські рахунки

04 липня 2016 07:24
247
Поширити:

Новації в законодавстві ускладнюють роботу соціальних служб.

Довідка вимушено переселеної особи відтепер стає обов’язковим додатком до паспорта громадянина України, якщо йдеться про людей, зареєстрованих у тимчасово окупованих містах та селищах Луганщини. Про це пише "Урядовий кур'єр".

«Довідка нині — документ, який дозволяє входити у взаємини з усіма структурними підрозділами», — розповіла директор обласного департаменту соцзахисту населення Елеонора Поліщук.

За її словами, відтепер довідку переселенця зможуть отримати не тільки громадяни, які досягли повноліття, а й діти, зареєстровані дорослим членом сім’ї. А також військовослужбовці, призвані в армію з не контрольованих українською владою територій, і особи, що перебували в місцях позбавлення волі.

Відтепер довідку переселенця зможуть отримати не тільки повнолітні громадяни, а й діти, зареєстровані дорослим членом сім’ї. Фото УНІАН

Відтепер щоб отримати статус внутрішньо переміщеної особи, можна надати й інші документи, що посвідчують особу: трудову книжку, водійські права. Братимуть до уваги й аудіо- та відеодокументи, які засвідчують, що людина на момент виникнення складної життєвої ситуації, що загрожувала її життю, перебувала на тимчасово окупованій території.

«Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 352, довідка буде нової форми, чіткішою та зрозумілішою», — зазначила Елеонора Поліщук.

Ще однією особливістю довідки стала її безстрокова реєстрація та скасування відповідних відміток у міграційних службах.

Такі зміни в законодавстві вимушені переселенці та правозахисники сприйняли схвально. Але питання виникли через рішення проаналізувати соціально-побутові умови людей, які отримують від держави компенсаційні виплати на оренду житла тощо.

За інформацією соціальних служб, нині у Сєверодонецьку понад 400 осіб, які мають у різних банках депозити, що перевищують 10 прожиткових мінімумів, і при цьому отримують різні види допомог. Хоч за законом у таких ситуаціях люди не мають права на виплати від держави.

«Відповідно до постанови КМУ №365, що регламентує порядок соцвиплат, створюватимуться робочі комісії для перевірки внутрішньо переміщених осіб на предмет їхніх прав на отримання матеріальної допомоги», — зазначила директор департаменту.

Але, за словами Елеонори Поліщук, нині в управлінь соцзахисту населення немає необхідних ресурсів, щоб відвідати місця проживання всіх переселенців, які отримують соціальну допомогу від держави. Це ті проблемні моменти, рішення яких місцеві органи соцзахисту хотіли б узгодити з міністерством.

«Зокрема складання акта матеріально-побутових умов проживання. Одразу виникає запитання, кого обстежуватимемо — чи господаря квартири, який надає житло внутрішньо переміщеній особі, або матеріально-побутові умови самого переселенця», — підкреслює Елеонора Поліщук.

Передбачається, що спеціальні робочі групи проводитимуть опитування сусідів, господарів житла для підтвердження проживання переселенця на конкретній території. І тільки потому комісія ухвалюватиме рішення про призначення того чи іншого виду соціальних виплат.

Правозахисники вже угледіли в такій ситуації загрозу порушення конституційних та гуманітарних прав людини й поскаржилися Спеціальному доповідачу ООН на такі рішення стосовно долі переселенців. Благодійний фонд «Право на захист» заявляє, що «виконання положень підзаконного акта призведе до дискримінації ВПО порівняно з рештою населення України, втручання у право на особисте та сімейне життя ВПО, свободу пересування, порушення права на адекватний рівень життя».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ