Підтримати нас

У Маріуполі переселенець відкрив студентську їдальню

02 березня 2018 14:03
251
Поширити:

Для відкриття їдальні потрібно 500 тисяч грн. Близько четвертої частини грошей піде на ремонт приміщення у 250 м2. , інше – на закупівлю меблів, техніки для кухні. За 9 місяців дохід склав 300 тисяч грн.

Про це Gazeta.ua розповідає донеччанин Олександр Патяка, який відкрив у Маріуполі столову "Чорниця". 

200 тисяч на обладнання підприємець отримав від Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН). Усі інші кошти – власні інвестиції.

"Шукав приміщення для виготовлення сирів сулугуні. Запропонували колишнє кафе при Приазовському державному університеті. Подивився та зрозумів, що там повинна бути їдальня, – розповідає Олександр, – Починали працювати з 10 піц, 20 булочок, 15 котлет, 10 відбивних, 25 клієнтів. Через рік стало 80 піц, 120 булочок, 60 котлет, 75 відбивних та 250 клієнтів за день. Сири виготовляємо під замовлення для торгових мереж та у власні страви".

Зранку до їдальні приходять студенти, на обід – офісні працівники. Одночасно можуть розмістити до 80 людей. За день було максимум 250 відвідувачів. До дня народження зараз діють знижки 10 % на усе меню. У їдальні є своя група у Facebook "Черника", де викладають різноманітні рецепти з сайтів кулінарії.

 

"Обід з горохового супу, каші з котлетою та простим салатом коштує 30 грн. Та люди не хочуть купувати дешеві каші, типу пшонної. Найбільше полюбляють картопляне пюре, запечену картоплю, курячі відбивні, – ділиться Олександр, – Меню постійно змінюємо. Дивимось, що більше купують. Широкий асортимент різних страв. Тільки супів 7 видів".

Декілька місяців Олександр витратив на оформлення дозволу оренди приміщення у Фонді державного майна. За оренду зараз сплачує 3000 грн та кожного місяця сума збільшується на 30-50 грн, додається ставка інфляції.

"Попередні люди, які орендували приміщення, винесли та поламали усе, що можна. Були вирвані проводи, порізані труби, – згадує Олександр, – Робити ремонт допомагали родичі. Виходило не усе одразу, як я планував".

У столовій працюють 5 людей, з яких троє проходять стажування. Усю їжу, що до вечора не купили, списують або забирають працівники для домашніх тварин.

"Хочемо змінити формат роботи, поставити барну стійку. З 9 до 17 годин у "Чорниці" буде столова з готовими стравами, а після 18 – кафе, де можна буде робити замовлення", – ділиться планами Олександр.

Олександр Патяка переїхав з Донецька, там займався оптовим продажем книжок, іграшок, продавав сири. За першою спеціальністю – інженер технолог організації громадського харчування. У 2014 році разом з дружиною переїхав у Маріуполь до своїх батьків.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів