Підтримати нас

У Криму сподіваються на небеса

Vgoru
04 січня 2021 14:00
1,019
Поширити:

Якщо найближчими місяцями в Криму не пройдуть рясні дощі, півострів може залишитися зовсім без води. Зараз тамтешні мешканці отримують воду за графіком через її гостру нестачу.

Про це повідомив член експертної ради з гідробіології та іхтіології РАН Микола Шадрін та глава Кримського РАН, доктор геолого-мінералогічних наук Віктор Тарасенко в коментарі виданню "Новая газета", пише "Українська правда".

Як вважають експерти, влада на окупованому півострові не розв'язує водну проблему, а лише "освоює" виділені з російського бюджету гроші.

Шадрін зазначив, що для нормального забезпечення Криму водою потрібно, передусім,   економно її витрачати. Але на півострові ще з радянських часів близько 60% води "втрачається" у водопроводах.  

Тарасенко визнав, що прогнози метеорологів на поточну зиму "не викликають оптимізму". Передбачалося, що в грудні у Криму випаде 45 мм опадів, а   випало лише 21. У найближчі 3 місяці прогнозують 30-40 мм, в той час, як для наповнення водосховищ потрібно не менше 100-150 мм на місяць.

"Є ризик, що свердловини стануть непридатними. Бо підземні води лежать у так званих "лінзах", і якщо вибрати з "лінзи" занадто багато, то вода стане солоною і непридатною ні для пиття, ні для поливу", - прокоментував професор інтенсивне буріння нових свердловин та активне викачування води.

Ідею Володимира Путіна про забезпечення Криму водою з підземних джерел, що виявили під Азовським морем, вчені також розкритикували. За словами Тарасенка, поки немає 100% впевненості, що прісні води під Азовським морем є в достатній кількості.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ