Підтримати нас

У Дубаї клонують найкрасивіших верблюдів

26 вересня 2021 15:00
1,148
Поширити:

У репродуктивному центрі цього міста щороку народжується близько 10-20 клонованих верблюденят. Вони потрібні для дуже популярних тут конкурсів краси, які влаштовують серед цих "кораблів пустелі".

Такі велелюдні змагання відбуваються на іподромах. Але спочатку високопрофесійне журі оглядає тварин на предмет відсутності ботоксу та інших слідів косметичного втручання. Після такого жорсткого контролю і безлічі скандалів власники зрозуміли: клонування дозволяє простіше досягти ідеальних параметрів краси. 

 Першим на планеті клонували  Інджаз - у перекладі означає «досягнення». Самка одногорбого верблюда побачила світ 8 квітня 2009 року. Її створили з клітин  дорослої верблюдиці, вбитої на м'ясо у 2005 році. Клітини  виростили та заморозили в рідкому азоті. З яйцеклітини сурогатної матері вилучили її власні ДНК: їх замінили на яйцеклітини донора. Потім ембріон  імплантували в матку сурогатної тварини.  

 Вагітність тривала 378 днів,  генетичний аналіз засвідчив, що Інджаз - справжній клон своєї покійної матері. Вона прожила довге спокійне життя і померла зовсім недавно, у 2021 році. У 2017 році вперше у світі - і теж в ОАЕ - був клонований двогорбий верблюд, а тепер ця технологія поставлена, як кажуть,  на конвеєр. Нинішнього року інтерес до клонування неабияк  зріс: фахівці спостерігають за 28 вагітностями такого роду.

Копія ідеально красивої тварини коштує від 200 000 до 400 000 дирхамів (54 500-109 000 доларів США), але конкурси краси - не єдина причина: багато клієнтів також хочуть відтворити гоночних верблюдів або ж "повернути до життя" померлого домашнього улюбленця. Крім того, попит мають тварини, що дають рекордну кількість молока. "Ми клонували верблюдів, які продукують понад 35 літрів молока в день", - пояснює Нісад Вані, науковий керівник центру. Зазвичай самка верблюда дає близько 5 літрів. 

 Клонування верблюдів уже давно не розглядається як щось неетичне. З часу, коли цих тварин замінили автомобілі, їх чисельність почалася зменшуватися. Вважається, що відтворення копій горбатих красунчиків дозволяє зберегти цінні генетичні дані. 

За матеріалами National Geographic

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів