Підтримати нас

У Чорному морі – нашестя медуз

Автор статті
28 серпня 2018 08:00
580
Поширити:

Відпочивальники подекуди, навіть бояться купатися, адже дотик до цих тварин може викликати опіки і подразнення.

Опіки від медуз гарантовані. Вони не смертельні, проте шкіра може розпухнути, почервоніти на кілька днів. Головне ховати очі, бо пектиме сильно. У соцмережах користувачі звинувачують у такій кількості медуз глобальне потепління. Проте екологи такі версії спростовують. Ані клімат, ані керченський міст не міг спричинити викид медуз на узбережжя.

Наприкінці 70-х та на початку 80-х років море вже викидало таку саму кількість медуз на берег.

"В Азовському морі їх було стільки, що ми навіть проводили спеціальне наукове дослідження за держзамовленням, щоб ловити їх та використовувати у народному господарстві", - впевнена гідробіолог науково-дослідного інституту Азовського моря Віра Гетманенко.

Слизькі медузи тоді вирішили додавали до цементу, щоб покращити його якість.

"Їхнє тіло має такий фермент, що за своїм складом перевершує, навіть цемент вищої марки. Він прекрасно склеює предмети", - розповідає фахівець.

Вже потім чисельність медуз різко скоротилася. Екологи пояснюють, що спалахи чисельності цих тварин є циклічними. Саме цього літа такий пік медуз, як 20 років тому. Фахівці радять поки уникати контакту з медузами-корнеротами. Якщо ж їхні щупальці таки вас дістали - промийте вжалене місце прісною водою. А алергікам варто випити антигістамінний препарат.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ