Підтримати нас

Тату, треба більше грошей

Автор статті
20 червня 2016 02:03
213
Поширити:

Закінчується ЗНО і невдовзі абітурієнти понесуть документи у вищі навчальні заклади. Звісно, кожен мріє вступити на бюджетне місце. Та їх на всіх не вистачає, тим паче, що цього року на деякі популярні спеціальності, зокрема юристів та економістів, держзамовлення на 10% врізали. А скільки доведеться викласти за навчання на контрактній формі? 

Традиційно найвищі розцінки – у найпрестижнішому виші країни, Київському національному університеті імені Шевченка, пише газета Експрес. Тут рік навчання на бакалавра на денній формі залежно від напряму підготовки обійдеться у 25 - 44 тисячі гривень. У порівнянні із минулим роком вартість зросла майже на третину. За опанування східних мов, західноєвропейських (англійської, німецької, іспанської), журналістики доведеться викласти 38 тисяч гривень на рік. Історія, географія, археологія, біологія, хімія, фізика, математика, біотехнологія та біоінженерія обійдуться у 25 тисяч гривень, туризм – у 30 тисяч.

Батькам майбутніх правників та міжнародників за рік навчання треба буде заплатити аж 44 тисячі гривень (торік було 35 тисяч).

Поза столицею вчитися дешевше. Студіювання журналістики у Львівському національному університеті імені І. Франка коштуватиме 11 тисяч 606 гривень на рік, біології – 13 тисяч 206, географії – 9 тисяч 404 гривні. За економічний факультет треба буде викласти 10 тисяч 705 гривень, за англійську мову – 18 тисяч 008 грн., німецьку, іспанську, французьку – 13 тисяч 206 грн. Ще менше – за навчання на історичному факультеті та факультеті прикладної математики (9404 грн), фізичному, хімічному та механіко-математичному – 6803 гривні. Найдорожче коштує рік навчання на праві (20 тисяч гривень). Порівняно з минулим роком, тарифи зросли лише на 1-2 тисячі.

Найдорожчий рік навчання на праві й у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна – 19 тисяч 760 гривень. Стільки ж коштує іноземна філологія (англійська, французька, німецька). Навчання на журналістиці, біологіЇ, українській та польській філології, політології, філософії, туризмі обійдеться у 15 тисяч 790 гривень. Доступнiшi цiни на математику, хiмiю, маркетинг, кiбербезпеку – 9570 гривень за рiк, а також – на комп’ютернi науки, геологiю, психологiю, iсторiю, екологiю – 12 тисяч 730 гривень.

Недешева й вища медосвiта. Вартiсть першого року навчання за спецiальнiстю медицина у Львiвському нацiональному медунiверситетi iменi Данила Галицького обiйдеться у 24 тисячi 277 гривень, стоматологiя – 27 тисяч 776 грн., фармацiя – 19 тисяч 236 грн.

Багато технiчних вишiв ще не оприлюднили новi розцiнки на контрактну форму на 2016-2017 н. р. Але, скажiмо, за рiк навчання на комп’ютернiй iнженерiї в Херсонському нацiональному техунiверситетi першокурсникам доведеться заплатити 8 тисяч 500 гривень. А навчання на таких спецiальностях, як технологiя легкої промисловостi, харчовi технологiї, автомобiльний транспорт, прикладна механiка, електроенергетика, коштуватиме 8 тисяч гривень. Правда, як стверджують випускники цього вишу, рівень освіти у цьому закладі далеко не найкращий.

– Чому вартiсть навчання хiмiка, бiолога чи технолога значно нижча, анiж економiста чи юриста? Адже на пiдготовку спецiалiстiв технiчних сфер витрачають бiльше грошей?

– Безумовно, що так – вважає Наталiя Радиш, представник ГО “Опора”. – Дослiдження показують, що лише вартiсть пiдготовки спецiалiста гуманiтарного напряму бiльш-менш наближена до реалiй. Стосовно технiчних спецiальностей, то тут цiни удвiчi-втричi заниженi. Але якщо вишi поставлять на такi непопулярнi спецiальностi високу цiну, їм бракуватиме контрактникiв.

– Деякi вишi, особливо технiчнi, ще не виставили цiни на навчання. Чому?

– Часто ВНЗ подають на сайтi торішню iнформацiю й фактично приховують вiд абiтурiєнтiв реальну вартiсть навчання на поточний рiк. Це роблять, щоб не вiдлякати абiтурiєнтiв. Очевидно, що вишi ще й вичiкують, доки конкуренти оприлюднять цiни. ВНЗ, як i супермаркети, схильнi демпiнгувати цiни на навчання один одного, щоб забезпечити собi контрактникiв.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ