Підтримати нас

Суд взяв під варту підозрюваного члена групи Павловського

07 лютого 2020 16:11
262
Поширити:

Печерський суд Києва взяв під варту на 2 місяці Павла Пилипенка. За даними слідства, він входив до злочинної організації Херсонщини, яка під керівництвом фігуранта справи Гандзюк Ігоря Павловського залякувала людей, підпалювала їхнє майно та займалася масовими заворушеннями.

Про це передає кореспондентка hromadske з зали суду.

Пилипенко взяли під варту у залі суду та відвезли до СІЗО СБУ.

Адвокат Данило Дробіков у коментарі hromadske зазначив, що подаватиме апеляцію.

Павлу Пилипенку повідомили про підозру 20 січня після спецоперації на Херсонщині. Павлу Пилипенку інкримінують створення злочинної організації, масові заворушення та умисне пошкодження, знищення чужого майна (статті 255, 294, 194 ККУ). Разом з ним підозри оголосили Сергію Торбіну, Сергію Бразі та членам громадського формування з Нової Каховки «Ніхто крім нас». 

У підозрі йдеться про два епізоди 2018 року. За даними слідства, Ігор Павловський хотів помститися громадським активістам «Спілки учасників АТО» Олександру Цегельнику та Юрію Марудову за їхню громадську діяльність в Олешківському районі Херсонської області. Так, у квітні 2018 року Павловський надав усну вказівку Пилипенку та Бразі підпалити їхні автомобілі. Вночі 13 квітня автомобілі підпалили.

Другий епізод стався у травні 2018 року. За даними слідства, Ігор Павловський організував масові заворушення під Олешківською районною радою. Метою було недопущення депутатів 7-го скликання на роботу, щоб вони не змогли проголосувати за висловлення недовіри голові Олешківської районної держадміністрації Олені Кравченко-Скалозуб.

Слідство встановило, що з останньою Ігор Павловський підтримував дружні стосунки. За даними слідства, Павловський надав усну вказівку Торбіну та Пилипенку знайти інших людей для масових заворушень і залякування. Ті у свою чергу залучили членів громадського формування «Ніхто крім нас», зокрема Руслана Агаєва, Максима Карого, Генріха Тарасенка, Максима Горєлого, Миколу Присяжного та інших. Загалом близько 50 осіб.

Також слідство встановило, що Сергій Торбін проінструктував їх — у разі бажання будь-кого потрапити до будівлі — вчиняти насильство щодо них. Ігор Павловський, бувши на місці, спостерігав за діями своєї групи, стверджує слідство. У сутичці постраждали Діденко, Богачов, Цегельник, Беспечанський та Панахов.

Слідство встановило, що саме Пилипенко вдарив кулаком потерпілих Богачова та Діденка. Висновки експерта від 9 січня 2020 року встановили, що трьом із восьми потерпілим завдали тілесні ушкодження, які спричинили тривалі розлади здоров'я. 

Прокурори наголосили на ризиках втечі підозрюваного, переховування, тиску на свідків та інших невстановлених членів злочинної групи, впливу на хід розслідування через зв’язки з Ігорем Павловським, який має зв’язки в правоохоронних органах. Прокурори наголосили, що правопорушення мало насильницькі ознаки, тому просили взяти під варту Пилипенка на два місяці без внесення застави.

Адвокат Дробіков зазначив, що слідство не навело підтвердження майнових прав активістів Цегельника та Марудова на автомобілі, які постраждали, а також не надано відеозаписів з місця злочину. Крім того, захисник наголосив на тому, що його підзахисний має стійкі соціальні зв'язки, поважний вік, сімейний бізнес, постійне місце проживання, а також має на утриманні неповнолітню дитину і був учасником війни на Донбасі. На думку захисту, ризики є непідтвердженими, а підозра необґрунтованою.

Сам підозрюваний зазначив, що станом на 2018 рік він не спілкувався з Ігорем Павловським, Сергієм Торбіним та Сергієм Брагою. А також додав, що під Олешківською РДА він був з благих намірів, а активісти, які там були — провокували. 

У коментарі hromadske Пилипенко додав, що з Владиславом Мангером познайомився лише у 2018 році, коли вирішувалося питання надання статусу учасника бойових дій колишнім військовим. Також він додав, що з Павловським спілкувався виключно з питань волонтерства, а з Сергієм Торбіним познайомився на війні. 

За словами прокурора Ярослава Ущепівського, у 2018 році до одного зі свідків у справі в лікарню приходили Сергій Брага та Павло Пилипенко. Вони запропонували йому надати недостовірні свідчення правоохоронцям стосовно Олександра Цегельника. Пропонували йому грошову винагороду та закриття кримінального провадження за інкриміноване йому кримінальне провадження щодо незаконного зберігання зброї. Питання про закриття кримінального провадження мав вирішити тодішній народний депутат та заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Микола Паламарчук. Помічником останнього був Ігор Павловський.

Микола Паламарчук у коментарі hromadske зазначив, що ніколи й нікому не сприяв у закритті справи.

«Я 30 років був у правоохоронних органах, я ніколи не сприяв нікому в закритті справ. Пилипенка я не знаю, а щодо Павловського — в мене було багато помічників, звідки я міг знати, хто чим займався. Я йому тоді одразу сказав: «Якщо маєш відношення — йди і отримай по заслугах». Його обвинувачували у справі Гандзюк, тепер ще справа. Подивимось», — сказав Паламарчук.

Друг Катерини Гандзюк, активіст із Херсонщини, Олександр Власов, у коментарі hromadske розповів, що Павло Пилипенко на прізвисько «Золотий», ще з 90-х років займався викраданням автомобілів. За це він отримав термін ув’язнення.

«У 2005 році його судили за крадіжку. Він був в ОЗГ Москалів (Олексій Левін та його батько — ред.), він сам з «Воєнки» — це такий район, приватний сектор на Херсонщині. Вони займалися викраденням фермерів, підпалом майна місцевих мешканців. Навесні 2014 він прийшов до «Правого сектору». З Мангером вони були знайомі ще з тих 90-х. Він у нього брав гроші для тодішнього очільника «Правого сектору». А Павловський його також почав підтягувати, бо місто маленьке», — сказав Власов.

Він додав, що також Пилипенко був знайомий добре з Євгеном Рищуком (колишнім заступником ексголови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва — ред.)

За словами прокурора у справі, провадження щодо групи Павловського не розслідували місцеві правоохоронці, хоча вже на той час інформації було достатньо для повідомлення їм про підозру. Наразі провадження у головному слідчому управлінні СБУ під керівництвом Офісу генпрокурора.

20 січня на Херсонщині СБУ та Офіс прокуратури провели спецоперацію та оголосили 9 підозр. Серед них двоє фігурантів справи вбивства Катерини Гандзюк. Павловського суд взяв під варту на два місяці, членів формування відправи під особисте зобов’язання та нічний домашній арешт. Найближчим часом очікується обрання запобіжного заходу Сергію Бразі.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів