Підтримати нас

Стратегія розвитку області чи мрії фантастів?

Автор статті
25 квітня 2016 11:00
672
Поширити:

Ви б хотіли дізнатися, якою буде Херсонщина через 5 років? Для цього необов’язково ходити до ворожки чи будувати машину часу. Достатньо прочитати один документ.

Якою буде Херсонщина за кілька років? Куди буде рухатися? Чим дивуватиме? Як робитиме життя своїх жителів кращим? Саме на ці питання намагалися знайти відповідь спеціалісти, що працювали над розробкою Стратегії розвитку нашої області. Розрахована вона до 2020 року. Перший етап – на 2016-2017 роки. Перелік “добрих справ”  навіть затвердили депутати обласної ради на минулій сесії.

Ретельно почитали документ на 135 сторінках і ми.

Житимемо в «дельті»?

Фантастика  завжди властива мрійникам. Фантастичне проявляється у дуже різних сферах нашого життя, а особливо у мистецтві. Але аж ніяк не в програмі розвитку того чи іншого регіону, яку депутати мають прорахувати,  аргументувати та затвердити. Бо хіба можна вірити в здійсненність такого разючого перетворення – наша  область буквально за кілька років має перетворитись із дотаційної – у “дельту достатку”.

Що це таке? Важко сказати. Тож ліпше процитуємо Стратегію: “Дельта достатку – область, орієнтована на міжрегіональне та транскордонне співробітництво в ім’я людини, добробуту та  процвітання – на основі інноваційних, орієнтованих на експорт “зелених” технологій в усіх сферах життя”.

Окрім “зелених” технологій в усіх сферах та позитивного мислення, Стратегія передбачає і цілий перелік програм з покроковими інструкціями. Наприклад, програма розвитку та збереження населення. Складається вона з чотирьох напрямків.

Перший – створення умов для збереження та розвитку населених пунктів. Яких? Шість десятків міст, селищ та сіл отримають містобудівну документацію. Зупинятися на цьому не планують! Херсонцям, у яких все ще немає власної оселі, влада обіцяє здійснити їх мрію!  Звісно, якщо вони опиняться у лавх якихось 600-та молодих щасливчиків, що за стратегічним планом повинні отримати житло. Якщо ж ні – звиняйте.

Зберегти та розвинути населені пункти також мають… бібліотеки. У них планують створити інформаційно-ресурсні центри.

Напрямок №2– перетворити Херсонщину на територію здорового життя. Ні, жителів не будуть кодувати від алкоголю та клеїти нікотинові пластирі. І не возитимуть оздоровлюватись на море. А “залучатимуть населення до занять спортом”. Як саме херсонців будуть спонукати бігати-стрибати та любити активний відпочинок замість посиденьок у кафе? Відремонтують стадіони? Побудують нові спортивні майданчики? Відкриють безкоштовні спортивні групи для людей будь-якого віку? Ніхто не знає. Хоча ні. Картодром у Цюрупинську все ж з’явиться.

Ще один цікавий пункт – “добитись приїзду “швидкої”  у селі за 20 хвилин”. Що для цього зроблять? Відремонтують сільські дороги? Придбають додаткові реанімобілі? Чи відправлять водіїв на курси екстремального водіння? Загадка.

Є і більш зрозумілі ініціати­ви. Наприклад, придбати онко­диспансерy нове обладнання та створити Центр медичної реабілітації учасників АТО. Але де візьмуть кошти – невідомо

Не забули в Стратегії і про освіту. Школам та інститутам обіцяють ремонти. Цікаво, чи потраплять до переліку “щасливчиків”  навчальні заклади, де нормальні парти бачили лише по телевізору.

Кожен очільник області обіцяє перетворити Херсонщину на туристичну Мекку. У Стратегії про це також не забули...

І на додачу, “Херсонщина – перехрестя культур, територія толерантності”. Ні, цей напрямок не передбачає відродження сільських будинків культури. Ні створення національних культурних центрів. Толерантність у нас проявиться у ремонті двох краєзнавчих музеїв. І запрошенні туристів до археологічного заповіднику “Амадока” , що в Бериславському районі.

Загальний кошторис усіх згаданих змін – майже 1,3 мільярди гривень. Де брати гроші? Щось із обласного та міських бюджетів. Але більше сподіваються на кошти інвесторів та міжнародних донорів. Тобто навіть самі розробники визнають, що плани – хороші, але втілити їх у життя – дуже важко.

«Забезпечення майбутнього»

Гортаємо далі. Друга програма називається “Забезпечення місцевого економічного розвитку” . Вона також розбита на чотири напрями діяльності.

Отже, розвиватимемо інновації. В адміністраціях з’явиться електронний документообіг, має запрацювати Агенція регіонального розвитку. Оскільки молодь – наше майбутнє, то не забули і про неї. Для неї хочуть створити бізнес-інкубатор. І “вишенька на торті”  – 50 нових постійних робочих місць для молоді на новостворених підприємствах. Цілих 50! Уявляєте? У Херсоні три великі університети, які щорічно випускають у кілька разів більше спеціалістів. Що робити іншим? Йти торгувати чи тікати за кордон? Чим займатимуться новостворені підприємства, також невідомо. І хто їх має створити у той час, коли бізнес згортає свої потужності? Суцільні знаки питання. Чи, можливо, розробники – екстрасенси і їм відкрито більше, ніж нам.

На думку багатьох футурологів, у 2020 році людство може знайти секрет безсмертя, оволодіти телепатією та повністю перейти на відновлювальні джерела енергії. А багато електронних пристроїв, які зараз здаються нам фантастичними, відійдуть у минуле. Їх просто будуть вмонтовувати у тіло людини. А Херсонщина – ремонтуватиме дороги! Від межі Миколаївської області до Херсона введуть в експлуатацію майже 9,5 км дороги. Повністю реанімують шлях Мар’янське-Берислав. Запланована реконструкція аж 3,5 км (чому не 1, 5 чи 30 км?) дороги Цюрупинськ – Гола Пристань – Скадовськ. Поточний ремонт майже 20 км автомобільної дороги Херсон – Нова Каховка – Генічеськ.

Кожен очільник області обіцяє перетворити Херсонщину на туристичну Мекку. У Стратегії про це також не забули. Наша область стала альтернативою Криму після його окупації. Але сервіс та стан наших “курортів”  залишився десь на дні. Незважаючи на це, до Херсонщини хочуть запросити ще більше гостей, створити 5 садиб зеленого туризму, етнотематичний комплекс “Болгарське село”  і звести студентський хостел на 30 місць.

Є у Стратегії напрямок із загадковою назвою “Інфраструктурне забезпечення майбутнього”. Спеціалісти обіцяють підготувати не менше 47 інвестиційних пропозицій. У що саме Херсонщина запропонує вкладати гроші і кому – теж загадка. Мабуть, у щось хороше. Планується випустити та поширити серед бізнесових кіл 1000 інвестиційних паспортів (де можна вкладати гроші). Усі програмні плани за два роки коштуватимуть майже 2,5 мільярди гривень.

«Цілодобові» розетки

Програма №3 стосується екологічної безпеки та ресурсозбереження.  По-перше, “забезпечення загальнонаціональних інтересів у сфері захисту довкілля”. Для цього на 10 підприємствах  впровадять міжнародні стандарти екологічного управління, створять регіональний центр моніторингу довкілля, проведуть інвентаризацію об’єктів природно-заповідного фонду області, створять національний природний парк “Кам’янська Січ”  у Бериславському районі.

Другий напрямок – водні ресурси. Туди вписали впровадження систем краплинного зрошення, упорядкування споруд водовідведення, захист від підтоплення Генічеська, Новоолексіївки, Новотроїцького, Нової Маячки, Скадовська та Голої Пристані. Також планують подарувати цілодобове водопостачання жителям Комишан, селища Текстильників та 3 населених пунктів Горностаївського, Високопільського та Генічеського районів. Головне, щоб потім людям не заявили, що на таке щастя в бюджеті просто немає грошей.

Окрім води, захищатимуть і землю. Обіцяють утилізувати абсолютні усі пестициди та розробити схему поводження з твердими побутовими відходами.

Велику увагу розробники приділили енергетичній безпеці. Планується створити систему енергетичного менеджменту, скоротити споживання енергетичних ресурсів у будівлях на 25%, утеплити 16 комунальних закладів освіти. Також обіцяють завершити будівництво газопроводу по проспекту Сенявіна та вул. 49-ї Гвардійської дивізії у Херсоні.  Сімнадцять комунальних закладів області перейдуть на альтернативні джерела енергії. У всіх розетках області електрика має бути цілодобово. А ОСББ та інші юридичні особи зможуть отримати кредити на реконструкцію та капітальний ремонт своїх будинків, застосовуючи енергозберігаючі технології. Енергозберігаючі кредити від області зможуть отримати і приватні споживачі. Кошторис змін – майже 1,3 мільярди гривень.

Усе, що ми описали,– дуже амбітні плани, які збираються “оживити”  до кінця 2017 року. І всі тільки зрадіють, якщо так станеться. Проте є і купа ризиків. Це і нестабільна ситуація в країн,і і елементарне безгрошів’я. Також незрозуміло, що буде, якщо заходи Стратегії не виконають. Мабуть, нічого. Просто розведуть руками. І підуть складати нові грандіозні плани для Херсонщини.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ