Підтримати нас

Страшні пісні «синіх китів»

Автор статті
28 лютого 2017 03:00
833
Поширити:

Батьки налякані – постійно перевіряють руки своїх дітей та слідкують, що вони пишуть у соцмережах.

До херсонських правоохоронців звернулась  бабуся – її 17-річна онука пішла з дому і не повернулася. Останнім часом дівчина спілкувалася лише із ліпшою подругою. І та, до речі, також зникла два місяці тому.

За сім годин поліцейські відшукали дівчат. Разом із друзями вони відпочивали в приватному будинку. Усю компанію відвезли до відділку.

Як розповіла начальник відділу ювенальної превенції обласного главку поліції Тетяна Пшонь, доки з’ясовували, чому підлітки покинули домівки, відкрилася ще одна страшна таємниця.

У будинку, де мешкала одна з дівчат, знайшли її передсмертну записку. Виявилось, що підліток зареєструвалась у грі “Розбуди мене о 4:20”. Після виконання страшних завдань  вона мала виконати останнє – убити себе. Ще й зробити це в режимі online.

Інша дівчина отримала перше завдання – вирізати лезом на руці фігурку кита. Але не наважилася і вийшла з гри. Наразі обидві дівчини проходять реабілітацію в обласному психо-неврологічному диспансері.

Хвиля страшних самогубств та спроб підлітків звести рахунки з життям сколихнула всю Україну. Так, у Івано-Франківську лікарі врятували 13-річну школярку. У неї стався гіпертонічний криз. Медики помітили дивну мітку на руці у дівчинки і запитали, що це. У відповідь почули лайку і крики про ненависть до всіх. Дівчинка вирізала на руці синього кита, дату і час: 10.02, 4:20.

У столиці поліція встигла врятувати двох дівчат, які планували стрибнути із багатоповерхівки. Усе їх тіло вкривали шрами та написи із датами та китами. А у Львові школярка перерізала собі вени, тому що так велів її “куратор” у грі. На Рівненщині також встигли врятувати двох 19-річних дівчат.

Міграція «китів»

Уперше про “групи смерті” заговорили минулого року. Тоді розслідування російського видання “Новая газета” сколихнуло Інтернет. Редакція заявила, що нарахувала за півроку 130 випадків суїцидів російських підлітків.

Усі вони були членами одних і тих самих спільнот в соціальних мережах: “Тихий дом”, “Синие киты”, “Разбуди меня в 4:20”, тощо.

Із новою силою і вже в Україні тема відновилася у грудні 2016. Тоді в Маріуполі школярка стрибнула з 13-го поверху. За попередньою версією поліції – це самогубство. За словами друзів дівчини – одне із завдань квесту.Фанати таких спільнот називають себе “китами”, тому що ці тварини асоціюються у них зі свободою і ледь не єдині тварини, що можуть покінчити з собою.

Нелюди працюють за певною схемою. Куратори роздають дітям завдання, виконання якого треба зняти на фото чи відео. На кожне завдання надається обмежений час. Усього дається 50 завдань (“квестів”) – порізати себе, підпалити, тощо. Увесь час дитина обов’язково має слухати  депресивну музику та дивитися фільми жахів. А спілкуються із підлітками виключно вночі. Фінальне завдання – убити себе в режимі online. Якщо ж дитина відмовляється, їй погрожують розправою над родиною.

Гроші на смерті

Кіберполіція вже виявила 260 українських акаунтів – учасників всіх спільнот даного типу. Однак як тільки блокується одна група, створюється інша і учасники вступають у неї.

– Лише за 12 лютого ми виявили 13 тисяч українських користувачів в цих групах. Вони знають, що групи закриваються. Але також знають, як шукати нові”, – пояснює керівник кіберполіції України Сергій Демедюк. За його словами, вже були летальні випадки у Донецьку та Івано-Франківську, коли підлітки завершили гру “до кінця”.

– Такий контент на закритих форумах дорого коштує, на цьому заробляють гроші. А діти думають, що гра. І фотографують те, що роблять. Підліток часто помиляється. У соцмережах багато відео і селфі, де завдають собі шкоди, вбивають себе, один одного фотографують, коли під машину або поїзд кидаються, – каже Сергій Демедюк. – Тому, при виявленні таких груп просимо негайно повідомляти до кіберполіції (https://www.cybercrime.gov.ua – цілодобово), телефон гарячої лінії (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні) або звертатися до адміністрації соцмережі, у якій було виявлено групу.

Нелюди пішли далі. І тепер діють не лише у всесвітній мережі. Нещодавно студента з Івано-Франківська отримала кілька смс-повідомлень на телефон. За словами 19-річної дівчини, першу смску вона отримала 17 лютого опівночі із текстом “Синий кит. Начнем игру в 4:20”. Відправили його з номера 777, тобто анонімно з Інтернету.Усього студентка отримала 4 такі повідомлення, останнє з яких “Синий кит. Ответ до 4:20. Молчание знак согласия”.Рада Нацбезпеки і оборони прийняла рішення блокувати небезпечні сайти, президент його підтримав. Хоча деякі експерти запевняють, що не все так просто. На їх думку, “Синіх китів” в українських  мережах стали розкручувати лише для того, аби лобіювати чиїсь комерційні інтереси.

– Ініціаторів потрібно шукати серед людей, близьких до правоохоронної системи, та серед компаній, які пропонуватимуть свої послуги. Це все вже було – на початку 2000-х СБУ намагалася прийняти закон про моніторинг. Усі провайдери повинні були встановити у себе пристрої для контролю трафіку. Звичайно, що жоден трафік нікого не цікавить, але ті самі спеціальні пристрої можна продати дорого, – зазначив експерт з інформаційних технологій Олександр Ольшанський.  

Ведмеді проти китів

Двоє студентів-дру­го­курсників із Придністров’я ініціювали інтернет-гру “Білий ведмідь”. Вона повна протилежність “Синьому киту”.  Що там треба робити? Треба виконати 50 завдань, наприклад, прибрати будинок чи зробити фото щоденника з позитивною оцінкою. І кожне завдання складніше за попереднє.  Автори гри переконані, що після завершення усіх завдань стосунки гравців зі своїми сім’ями значно покращаться.

Чому діти взагалі долучаються до таких розваг? Про це ми поспілкувались з головним психіатром Херсона Олександром Логачовим.

– Підліткам важко.Людина фізично виросла, але подумки ще не стала соціальною істотою. Вона ще точно не знає, як поводитися з протилежною статтю, як заробити гроші, як вести себе в суспільстві. У цілому він це знає, але ще не може ці знання застосувати в своєму житті. Підліток часто помиляється, намагається щось комусь довести криком або влізти в бійку. Їм складно. А тут з’являється якась оригінальна група. Наприклад, якась субкультура – готи, емо тощо. Хтось приходить до релігії. У цьому середовищі підлітки спілкуються з людьми, у яких такі самі проблеми, як і в них. І вони бачать, що вони не одні такі. Ось у ці моменти дуже важливо, щоб поруч були батьки, щоб були заняття, на які підлітку можна було б перемкнути увагу. Спорт, наприклад, – пояснює Олександр Михайлович.– Як правильно поводитися батькам, чия дитина все ж спробувала накласти на себе руки?

– Найголовніша реакція – стати своїй дитині найближчим другом і дізнатися, чому це сталося. Це може бути через нерозділене кохання, проблем в школі, неприйняття дитини однолітками. І вже дізнавшись мотив, батьки зможуть зрозуміти, як вирішити проблему. Адже ми дорослі, і у нас більше життєвого досвіду.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ