Підтримати нас

Спостерігачі місії ОБСЄ продовжують перебувати на Херсонщині

Vgoru
Автор статті
28 лютого 2022 11:40
737
Поширити:

Організація з безпеки і співробітництва в Європі евакуює команди незалежних міжнародних спостерігачів з території України. Згідно з рішенням від 25 лютого більшість членів спеціальних моніторингових місій (СММ)* вже евакуйовано. Але херсонська та харківська команди до 17 години 27 лютого ще перебували в укриттях через бої, що не припинялися. Також очікувалося на виведення через Російську Федерацію моніторингові команди з патрульних центрів у Донецьку та Луганську. Голова Місії разом з вищим керівництвом з головного офісу в Києві залишилися в Україні для контролю виведення решти членів СММ.

На основі інформації, що надійшла від спостерігачів станом на 17:00 за східноєвропейським часом 27 лютого 2022 року ОБСЄ прозвітувало:

«До пізньої години ночі з 26 на 27 лютого та з раннього ранку 27 лютого спостерігачі і далі чули численні вибухи, зокрема від застосування реактивних систем залпового вогню, а також вогню з важкої артилерії в Херсоні, Харкові та Одесі.

Херсонська область

Упродовж вечора 26 лютого спостерігачі чули вибухи та постріли зі стрілецької зброї у центральній частині Миколаєва, а також у північно-західному та північно-східному напрямках.

У ніч проти 27 лютого команда Місії зауважила, що ситуація в Херсоні була спокійною. 27 лютого о 09:30 спостерігачі чули звуки, за їхньою оцінкою, від бойових броньованих машин у районах на південний схід від Херсона. З раннього ранку і до обіду команда СММ чула вибухи (за оцінкою, авіаудари), а також стрілянину зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів у районах на північ від міста.

Того ж дня мер Нової Каховки повідомив СММ, що в Новій Каховці та Веселому досі ведуться бойові дії, у результаті яких, за його твердженнями, обидва населені пункти були знищені.

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації повідомив СММ, що бойові дії в Миколаєві досі тривають.

*Довідково. СММ базувалося у десяти містах по всій Україні: Херсон, Одеса, Львів, Івано-Франківськ, Харків, Донецьк, Дніпро, Чернівці, Луганськ і Київ.

Харківська область

Увечері 26 лютого спостерігачі чули вибухи, за їхньою оцінкою, внаслідок застосування реактивних систем залпового вогню та важкої артилерії на різній відстані та в різних напрямках від свого місця базування. У ніч із 26 на 27 лютого та з раннього ранку 27 лютого команда СММ чула обстріли з важкого озброєння в районах на північ і північний схід від Харкова. Пізніше того ж ранку спостерігачі чули численні вибухи невизначеного походження в районах на північ і північний схід від міста, а також стрілянину зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів біля центру міста. У другій половині дня вони також чули невстановлену кількість вибухів на різній відстані, зокрема з південного сходу від міста.

Донецька область

Протягом дня 27 лютого СММ констатувала спокійну ситуацію в Донецьку.

Луганська область

Упродовж дня 27 лютого, за спостереженнями Місії, ситуація в Луганську була спокійною.

Евакуація Місії

СММ продовжувала проводити відповідні заходи з евакуації після прийняття 25 лютого рішення тимчасово евакуювати всіх міжнародних членів місії. Евакуацію моніторингових команд у Львові, Чернівцях, Івано-Франківську, Дніпрі, Одесі, Києві та з головного офісу в Києві, а також моніторингових команд із патрульних центрів у Сєвєродонецьку, Маріуполі та Краматорську завершено.

З огляду на невпинні бойові дії, зокрема обстріли, повідомлення про бойові зіткнення та динамічні зміни лінії фронту, моніторингові команди в Харкові та Херсоні, як і раніше, перебувають в укриттях. Команди проводять оцінку безпекових ризиків задля організації часового коридору, що дозволило б їм пересуватися у безпеці».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ