Підтримати нас

Спокійний сон за 6,5 мільйонів гривень

Автор статті
10 лютого 2017 14:00
296
Поширити:

Управління Служби безпеки України в Херсонській області хоче попросити у депутатів грошей. І не на казна-що. Спецслужби підготувала Програму антитерористичних заходів на 2017 рік.

Розглянути її мають на сесії обласної ради. Обласна СБУ просить на неї майже 6,5 мільйонів гривень. Усі витрати розбили на два півріччя. Що ж хочуть купити вже до червня?

Не забули спецслужби про власну безпеку. Для  належного рівня антитерористичного захисту адміністративної будівлі УСБУ в Херсонській області їм потрібен дизель-генератор. За 477 тисяч гривень.

Захищати наш спокій будуть і водолази. Зрозуміло, що в купальних плавках вони до річки чи моря не наблизяться. Необхідне спорядження. А самі акваланги потрібно заправляти киснем. На спорядження для 5 водолазів хочуть витратити 405 тисяч гривень. Ще 50,5 тисяч піде на компресор. Усе це необхідно “для протидиверсійного забезпечення мостопереходів, виявлення та знешкодження диверсійно-розвідувальних груп в акваторії (портах) Чорного та Азовського морів, річок Дніпро та Інгулець”.

Бойові плавці мають швидко переміщуватися.  Тому потрібен човен з мотором. На його придбання пропонують передбачити трохи більше 200 тисяч гривень. Спеціальне обладнання необхідно  перевозити. Для таких цілей спецслужби хочуть купити автопричеп. Бюджету він коштуватиме 7136 грн. Для пошуку мін та іншої зброї потрібен металошукач за 50 тисяч гривень. Для аварійно-рятувальної служби просять придбати мобільний компресор високого тиску. Коштує він під 200 тисяч гривень.

На друге півріччя 2017 року заплановані інші покупки. Так, на майже 2 мільйони хочуть придбати 63 портативні радіостанції. Стаціонарний ретранслятор із усіма необхідними “примочками” обійдеться бюджету в 110 тисяч гривень. На мільйон гривень спецслужби хочуть закупити ІР-телефони “Буковель”. Цілих 25 штук.

Три телекомунікаційні шафи коштуватимуть обласному бюджету 36 тисяч. Ще 110 тисяч передбачать для купівлі 55 патч-кордів. На 50 тисяч планують закупити кілометр оптоволоконного кабелю. Ще 6000 грн витратять на 10 оптичних боксів. А 12 тисяч – на 2 оптичні панелі.

Мобільний телекомунікаційний комплект коштує 300 тисяч. А от той самий комплект, але вже стаціонарний, коштує в 2 рази дорожче. Ще 90 тисяч піде на пристрій електроживлення для розгортання тих самих телекомунікаційних комплектів.

Дві супутникові антени затягнули на 200 тисяч. Ще 600 тисяч піде на комплекс “Абак”. Для чого він? Для забезпечення документального зв’язку та передачі даних з пункту постійної дислокації до місця виконання завдань передовою групою.

Як сказано в проекті рішення, вжиття необхідних заходів “позитивно вплине на протидію діяльності розвідувально-диверсійних груп спецслужб суміжної країни, недопущення вчинення терористичних та інших акцій, направлених на дестабілізацію обстановки, залякування влади та населення, поширення сепаратистських настроїв, залучення організованих злочинних угруповань до антигромадських та антиконституційних дій, вилучення з незаконного обігу зброї та засобів ураження з метою запобігання їх використанню в екстремістських цілях”.

Сподіваємося, що завдяки діям спецслужб херсонці дійсно зможуть спати спокійно.

Службі безпеки України не вистачає грошей, а бюджет на 2017 рік виділив менше коштів, ніж потрібно відомству. Про це заявив глава СБУ Василь Грицак наприкінці 2016 року.

– У нас 80% з нашого бюджету – це зарплата і нарахування на цю зарплату, – зазначив глава СБУ. Грицак поскаржився на низькі зарплати в СБУ. “Я відкрию зараз страшну військову таємницю, але я повинен це сказати, на превеликий жаль, в кінці поточного року грошове утримання військовослужбовців Служби безпеки фактично було найнижчим серед правоохоронного і військового блоку.

За його словами, співробітники СБУ отримували меншу зарплату, ніж люди на схожих посадах в Держприкордонслужбі, МВС або Нацполіціі.

“Тому грошей нам  не вистачає”, – констатував глава СБУ і поскаржився, що через низьку зарплату працівників держструктур на 3-5 році роботи “переманюють” комерційні організації.

У 2014 році фінансування української армії фактично лягло на плечі простих українців. Тепер виявляється, що держава економить на людях, які мають нас захищати від, у тому числі, російських терористів. Чи це припустимо в країні, в якій третій рік іде війна? І це в той час, коли на 65% збільшують кошторис на утримання адміністрації президента та Кабміну, коли суддям Конституційного суду хочуть зробити зарплати по 400 тисяч. Чи держава остаточно вирішила, що силовики повністю мають перейти на утримання місцевих громад? Децентралізація в дії?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ