Підтримати нас

Що таке VPN і як обрати надійний

Vgoru
26 червня 2023 13:15
456
Поширити:

Інтернет-з’єднання в домашній мережі Wi-Fi, захищеній паролем, доволі безпечне. Але що робити, коли доводиться працювати в громадських місцях і користуватися публічними інтернет-мережами? Як зберегти приватність онлайн, перебуваючи на окупованій території? У таких ситуаціях допоможе VPN.

Що таке VPN?

VPN (Virtual Private Network, віртуальна приватна мережа) — це технологія, за допомогою якої можна анонімно користуватися інтернетом.

VPN шифрує дані, якими ми обмінюємося з вебсайтами або мобільними застосунками. Ці дані проходять через захищений віртуальний тунель, який «ховає» інформацію користувача від інтернет-провайдера та інших людей, підʼєднаних до мережі. Щоби використовувати VPN, знадобиться спеціальний застосунок.

Коли треба використовувати VPN?

VPN-застосунок не обов’язково вмикати щоразу, як виходите в інтернет, але він стане в пригоді в таких випадках:

  1. Ненадійна інтернет-мережа, наприклад публічна, не захищена паролем, не ваша домашня.
  2. Потреба додатково захистити свої дані, коли заходите через інтернет на робочі ресурси або переглядаєте конфіденційну інформацію.
  3. Перебування на тимчасово окупованій території. Увімкнувши VPN, можна переглядати сайти (зокрема, українські новинні ресурси й соціальні мережі) і не хвилюватися щодо інтернет-шпигунства з боку російських провайдерів і спецслужб.
  4. Обхід блокувань і моніторингу. Деякі VPN-застосунки не лише допомагають обходити блокування, а й захищають від сайтів і програм, які хочуть відстежувати дії користувача.

Як обрати надійний VPN-застосунок?

Щоб користуватися VPN, треба лише завантажити застосунок на комп’ютер або смартфон чи встановити VPN одразу на домашньому роутері (якщо це технічно можливо).

VPN-застосунки бувають платними й безплатними. Безплатні можуть бути надійними й безпечними, якщо розробник заробляє на інших платних версіях свого продукту або пропонує їх безплатно за певних умов. Оскільки підтримка VPN потребує значних ресурсів, то деякі сервіси заробляють, продаючи дані своїх користувачів.

Щоби перевірити надійність безплатного застосунку для VPN, варто ввімкнути режим Шерлока Голмса й ретельно вивчити інформацію про продукт. Насамперед треба дізнатися країну походження розробника (застосунки з Росії, Китаю та інших недемократичних країн ненадійні) і з’ясувати, чи має компанія платні продукти, з яких заробляє. Далі — перевірити, чи траплялися витоки даних користувачів цього застосунку й чи були успішні спроби його зламу. Програми, які мають відкритий код і не збирають жодної інформації про користувача, ще більше варті довіри.

Є також VPN-розширення для браузера, які нібито замінюють повноцінні застосунки. Проте вони не такі надійні, адже шифрують інформацію лише з браузера, у якому встановлені, а дані з інших програм (месенджерів, пошти, соцмереж тощо) — ні.

Партнерська соціальна кампанія

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів матеріалу не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США. 

Підтримайте роботу редакції.  Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів