Підтримати нас

Сезон, якого не було давно

Автор статті
02 жовтня 2016 11:04
571
Поширити:

Похолодання змусило останніх відпочивальників залишити Генічеськ і Арабатську стрілку, а відповідні служби – взятись за їх підрахунок

Сміття стало більше вдвоє

За словами Генічеського міського голови Олександра Тулубова, точну кількість відпочивальників він зможе назвати лише за місяць, коли виступатиме перед громадою зі звітом. Та все ж уточнює: “Зважаючи на кількість сміття, населення міста влітку збільшилося удвоє” .

Як каже мер, із цим сміттям комунальники впоралися, навіть не залучаючи додаткову техніку. А підключення ще двох капітально відремонтованих свердловин дало змогу ліквідувати перебої з водою.

До позитиву Олександр Тулупов відносить і ремонт хвилезахисної стінки, яка стала своєрідною міні-набережною. Щоправда, її ремонт затягнувся через коригування проекту – замість запланованих 1,2 м стінку розширили до 2,5 м. Негативним фактором стала нестача на центральному міському пляжі піску і шезлонгів. Але вже у наступному році, якщо міські депутати проголосують за виділення коштів, ця проблема буде ліквідована.

Курортний сезон-2016 міський голова називає сезоном, якого давно не було: “Якщо бути точним, з 1991 року у нас стільки люду не було. Потім з’явились багаті і дуже бідні люди. Багаті почали освоювати закордонні курорти. А бідні, це зрозуміло, відпочинок дозволити собі не могли і не можуть. У середині 90-х з’явився середній клас – підприємці. Але вони теж на відпочинок до Генічеська мало їздили. І ось, у зв’язку з анексією Криму, багато відпочивальників з’явилося й у нас”. Відбулося це, за словами мера, не у 2014 році, тому що українці не відразу зрозуміли, що Крим анексували, не зразу звикли до цієї думки.   

 

Подвір’я генічан перетворилися на будівельні майданчики.

Велика кількість відпочивальників величину надходжень до міського бюджету від курортного збору збільшила не суттєво. Більшість генічан, як і раніше, курортників, яких у себе поселяли, називали ріднею і збір платити відмовлялись. Однак Олександр Тулупов зберігає спокій: “Зате генічани накопичили кошти у сімейних бюджетах. Отже, зиму зможуть пережити безбідно”. Підтвердженням словам мера є той факт, що багато містян почали на своїх подвір’ях ремонтні роботи.

Курортників було більше, як півмільйона!

В управлінні економічного розвитку і торгівлі Генічеської райдержадміністрації попередні підсумки озвучити все ж взялись. За даними моніторингу, район відвідало близько 550 тисяч відпочивальників.

Місць для їхнього прийому було достатньо. На Азовському узбережжі району діяло 83 заклади оздоровлення га 17,8 тисяч ліжко-місць, 325 приватних домоволодінь, міні-готелів, гостьових домів майже на 20 тисяч, майже 670 приватних подвір’їв у Генічеську, Генічеській Гірці, Щасливцевому і Стрілковому орієнтовно на 13 тисяч ліжко-місць. Тобто одночасно у районі могли перебувати понад 50 тисяч гостей.

Місцеві мешканці, на відміну від чиновників, кажуть, що місць вистачало не кожному приїжджому. Приміром, пенсіонер Ярослав Горват, який бусиком зустрічав відпочивальників із потягів (цього року “Укрзалізниця”  порадувала мешканців району двома десятками рейсів на день), каже, що були такі, хто, не знайшовши місця для відпочинку, викликали його, аби відвіз назад. Уперті ж гості в очікуванні вільних місць навіть ночували на пляжах.

Ярослав Степанович каже, що навіть написав пісню про цьогорічний сезон. Є в ній і такі слова:

Мы в Счастливцево примчались,
Жилья нету, вот беда.
С чемоданами таскались,
А селиться некуда.
Что же делать нам, бродягам?
Хоть кричи, а хочешь – вой.
Мы кричим: “Хотим на море!”
Эхо нам: “Чеши домой!

Залишається сподіватися, що у наступному році вже так відлунювати не буде, і всі бажаючі помістяться. Не дарма ж мешканці району ремонтно-будівельні роботи проводять, збільшуючи кількість ліжко-місць.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ