Підтримати нас

Сезон баштанних – як не наразитися на небезпеку

Автор статті
26 липня 2018 11:00
620
Поширити:

Херсонський кавун вже давно став добре відомим брендом нашого краю. Наразі в області зібрано понад 25 тисяч тонн цієї чудової і корисної ягоди. Не менше задоволення отримують і ті, хто полюбляє дині. Через потепління баштанні масово з’являються на продовольчому ринку значно раніше за традиційні терміни. 

Саме таку ситуацію ми спостерігаємо нинішнього року. То ж усі охочі мають змогу вдосталь ними поласувати.

І все ж, споживачам варто пам’ятати, що усіма улюблена продукція може спричинити низку сумних наслідків, адже баштанні можуть викликати сильне отруєння через високий вміст нітратів. Виною тому недобросовісні виробники, які порушують технології їх вирощування. Щоб посприяти швидкому зростанню і достиганню кавунів, деякі фермери “підгодовують” поля нітратними добривами. І хоча в ранніх плодах нітратів зазвичай більше, загроза придбати перенасичений хімією продукт існує і у середині літа і, навіть, восени.

Про те, що кавунчик чи динька містить хімію, підкаже його неприродній яскравий колір м’якоті і жовто-коричневі прожилки, а також – дуже гладке місце зрізу. У безпечного кавуна зріз, наче його посипали дрібними крупинками. Однак, найбільш достовірну інформацію про безпечність баштанної продукції дасть висновок ветринарно-санітарної експертизи, який обов’язково повинен бути у продавця.

Фахівці Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Л.С. Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснюють постійний контроль продукції, яка реалізується, на вміст нітратів. У Херсоні на агропродовольчих ринках діють 10 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, в яких досліджуються продукція перед тим, як потрапити на прилавок. Станом на 20 липня поточного року проведено 74 дослідження баштанних культур на вміст нітратів. Серед яких – 33 проби кавунів (загальною вагою партій 10250 кг) і 41 проба динь (загальною вагою партій 3060 кг). При цьому варто зазначити, що у дослідженнях кавунів позитивних випадків на наявність нітратів не виявлено, а от у динях – 12 випадків дали позитивний результат. У разі виявлення позитивних результатів за висновками лабораторії, реалізація такої продукції забороняється.

Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров’я, Ви повинні знати де, ні за яких обставин, не можна купувати баштанні культури:

-Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, неподалік бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам’ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.

-Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.

Місце торгівлі має бути обгороджено, перебувати під навісом. Кавуни та дині розкладені на товарних лотках. Також варто зважати на те, що плоди з пошкодженою шкіркою небезпечні, адже через мікротріщини всередину проникає бруд і хвороботворні мікроорганізми. Ні в якому разі не слід розрізати кавун на вулиці, щоб упевнитися в його стиглості. Вимагайте у продавців баштанними необхідних документів, серед яких мають бути обов’язковими медична книжка реалізатора і висновок ветеринарно-санітарної експертизи на вміст нітратів в кавунах та динях.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо радить покупцям – з метою придбання якісної та безпечної продукції цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту нітратів у баштанних. Продавці обов’язково повинні мати відповідні документи.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ