Підтримати нас

Садок із 3 місяців та сон у черевиках - як працюють дитячі заклади в різних країнах

Автор статті
04 лютого 2017 06:03
697
Поширити:

В Ізраїлі немовлят із 3 місяців віддають до дитсадка.

Про це Gazeta.ua розповіла Юлія Шарон, яка живе у місті Герцлія.

"Дітей віддають до дитсадка з 3 місяців. Групи для немовлят невеликі по 5-7 дітей. З дітьми працює 1 вихователь і дві няні. Також є безкоштовні працівники — волонтери, які люблять доглядати за дітьми. Переважно це випускниці старших класів, - каже Юлія. - Плата за садок становить 3500 шекелів на місяць (25 тисяч гривень). Працюють садочки з 07:00 до 16:00. Робочий день тут у всіх закінчується раніше".

Жінки в Ізраїлі не мають декретної відпустки. Жінки, які вийшли заміж за місцевих чоловіків і народили дитину від них, мають право скористатися муніципальним садком. Якщо дитина українська, лише приватним.

"Муніципальні садки безкоштовні лише до 13:00. Далі треба платити за кожну додаткову годину. В середньому 1200 шекелів (9000 гривень) на місяць. Дітей не годують. Їжу треба носити з собою в контейнерах. Буденна річ у місцевих садах - воші. У всіх аптеках можна побачити цілі полиці шампунів і всяких засобів профілактики та лікування".

Індія

"В садок діти йдуть близько 2 років, - розповідає Марія, яка живе з чоловіком і сином у місті Пуна. - Державних установ немає, є спонсоровані — для дуже бідних людей, які живуть у бараках або на вулицях. Батьки відправляють туди малюків, щоб ті хоча б поїли. Але це все одно не безкоштовно, просто за дуже маленькі гроші. Садочок для бідних коштує 100 тисяч рупій (40 тисяч гривень) на рік. Зазвичай за садок доводиться сплачувати 200 тисяч рупій (80 тисяч гривень) на рік. Їжа в багатьох садах — вегетаріанська, бо дуже багато індусів не їдять м'яса. Зазвичай це рис, вегетаріанське каррі з овочами, коржик, солодкий чай з молоком і печиво. У нашій школі є виделки-ложки, а в звичайних, традиційних, діти їдять руками. Їх просто садять на підлогу в коридорі і дають снеки. Нам меню присилають раз на тиждень поштою. Також є батьківський чат для обговорення щоденних проблем".

Денного сну немає, але є окрема кімната з матрацом на підлозі і подушками. Якщо хтось із дітей втомився, може лягти там і відпочити.

США

"Дітей у ясла беруть з 4-тижневого віку. Розмір групи залежить від законодавства штату, - розповідає наша співвітчизниця Валерія, яка кілька років живе в штаті Техас. - Державних, муніципальних або дотаційних садів не існує, вони всі приватні чи комерційні. Ціни залежать від конкретного штату та міста, розкид дуже великий — від 300-350 доларів (8700-11 150 гривень) на місяць в маленькому злиденному місті до 4000 доларів (116 000 гривень) в місяць десь у Берклі".

На чергу в дитсадок стають на 7-8 тижні вагітності.

"Немовлята в яслах сплять строго без ковдр і без м'яких іграшок. Такі рекомендації педіатрів, щоб уникнути симптому раптової смерті, - каже Валерія. - Діти від 0 до 5 років у садах сплять повністю одягнені і взуті. Це потрібно для того, щоб у разі пожежі вся група змогла просто встати і вийти з приміщення, без паніки, істерики і пошуку шкарпеток. Пожежні тривоги проводять регулярно, діти знають їх і не бояться, діють зібрано, на автоматі".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ