Підтримати нас

Рік після підриву Каховської ГЕС: спогади жителів Херсонщини

04 червня 2024 16:52
360
Поширити:
Скриншот зі сторінки UAnimals.Media

В межах проєкту “StopEcocideUkraine” через рік після підриву Каховської ГЕС очевидці з Херсонщини розповіли свої історії.

Про це йдеться на сторінці UAnimals.Media.

Авторка проєкту Наталя Пендюр зазначила, що очевидці згадують, як вони рятувалися самі та допомагали тим, хто не міг це зробити. 

Наталя з Олешок Херсонської області згадує: 

“Ми були вдома, в Олешках. Моєму татові було 94 роки. Він немобільний, тому ми не могли виїхати. Ніхто не вірив, що таке могло статися. Ми вирішили перебратися на другий поверх у будинок сусідів. Вони виїхали ще у 2022-му, а ми доглядали їхнього собаку вівчарку Арчика. Тож ми туди все попереносили, демонтували татове ліжко. А його самого загорнули в простирадло, а син його, як в мішку ніс, я підпирала”.

Коли рівень води почав падати, вони сіли в човни:

“Пес Арчик, батько, син і старший онук лишалися в нашому човні, їх забрали окремо. А ми взяли із собою Лунку, вівчарку, сіли до хлопців, і вони привезли нас у Херсон”.

Оксана з Херсона розповіла як допомагала рятувати тварин: 

“Ми заходили у воду по шию, збивали руки, ноги. Де кішка чи собака випливали, тягнули їх на сухе. Там були звичайні люди, ми навіть не питали, як кого звати. Тут люди тягли речі, тут волонтери вивозили на човнах бабусь, дідусів, собак, курей, кіз”.

Скриншот зі сторінки UAnimals.Media

  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершилася 30 серпня 2023 року. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч людей.
  • На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів