Підтримати нас

Реформа ЖКГ: В Україні на рік відклали "комунальні" нововведення

Автор статті
10 червня 2018 11:09
750
Поширити:

В Україні набув чинності закон № 2454-VIII, яким на рік відклали введення в дію закону про житлово-комунальні послуги про водопостачання, електрику, газ та поводження з відходами.

Відповідний документ був опублікований 9 червня в офіційній парламентській газеті "Голос України", інформує Depo.ua.

Вказаний закон повинен був вступити в дію 10 червня цього року, але його довелося відкласти на рік - до 1 травня 2019 року (тобто після завершення опалювального сезону, - ред.) через те, що уряд не встиг підготувати всі підзаконні акти.

Також на 1 серпня 2020 року перенесли початок дії норми про штрафи для компаній за порушення строків встановлення лічильників на тепло, гарячу і холодну воду.

Крім того, людям, які будуть встановлювати лічильники, відшкодують витрати за допомогою пільг та субсидій. Це забезпечують зміни в закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

Разом з тим, з 10 червня цього року вводиться в дію послуга з управління багатоквартирним будинком.

Нагадаємо, 9 листопада 2017 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект "Про житлово-комунальні послуги", що є частиною реформи галузі.

Цей закон передбачає нарахування пені за кожний день її прострочення, обмеження та припинення надання послуги в цілому.

Він встановлює новий порядок укладення договорів на отримання комплексу житлово-комунальних послуг - водо-, газо-,тепло- електропостачання, вивезення сміття, послугу управління будинком тощо. Йдеться, зокрема, про регулювання відносин між мешканцями і тими, хто надає житлово-комунальні послуги. Документ покликаний перевести ці відносини у ринкову площину і надати нові можливості співвласникам будинків.

Закон впроваджує типові види договорів, які дозволять співвласникам будинків або окремим споживачам самостійно обирати модель постачання комунальних послуг у їх будинках. Так, вони зможуть домовлятися з компанією-управителем, яка буде надавати послуги, щодо вартості послуг.

Так само співвласники зможуть делегувати управителю частину функцій з управління спільним майном будинку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ