Підтримати нас

Радіотелепередавальна станція вже подає сигнал на Крим у тестовому режимі

Автор статті
05 березня 2017 15:03
604
Поширити:

Після анексії Криму Росією надзвичайно гостро постало питання забезпечення жителів півострова українським теле- та радіомовленням. Адже Красноперекопська телевежа, яку контролює окупаційна влада Криму, забезпечує подачу сигналу не лише на північ півострова, але й на три південних райони Херсонщини.

Одним із перших кроків, які в 2015 році здійснило Міністерство інформаційної політики України, стала підтримка створення адаптованих передач для мешканців півострова на кримськотатарській, українській та російській мовах. Передачі, що були створені, в тому числі – за участю Українського бюро Радіо Свобода (проект «Крим.Реалії»), транслювалися в ефірі Першого каналу Українського радіо на частоті 549 кГц, який можливо приймати у більшості районів АР Крим. 

Щоб надати доступ кримчанам до українських FM-радіостанцій та телеканалів, у селі Чонгар Генічеського району Херсонської області, що неподалік адмінкордону з Кримом, 2 грудня 2016 року почали зводити радіотелепередавальну станцію. 

Про те, як скоро запрацює станція, на які райони вона подаватиме сигнал та які подальші перспективи мовлення з Чонгару, в інтерв’ю “Укрінформу” розповів міністр інформаційної політики України Юрій Стець.

- Юрію Ярославовичу, раніше планувалося, що станцію, яка подаватиме сигнал на північ тимчасово окупованого півострову, буде побудовано до кінця 2016 року. Після початку її роботи ми отримаємо й українське FM-радіомовлення, і цифрове телебачення в північному Криму. Чи відомо, коли вона запрацює на повну потужність?

- Нагадаю, що над відновленням мовлення на Крим ми працювали в рамках Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України разом  з Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, Херсонською облдержадміністрацією, Державним комітетом з питань телебачення та радіомовлення та іншими державними інституціями. Побудова станції, яка має стати противагою Красноперекопській РТПС, була запланована МІП та Нацрадою ще у травні 2016 року. Протягом року відбувалися прорахунок і міжнародна координація відповідних радіочастот із такими країнами як Турецька Республіка, Румунія та Молдова.

Розуміючи всю серйозність проекту, керівництво Херсонської ОДА в досить стислі строки знайшло ділянку, яка підходила під будівництво, та видало розпорядження про оренду землі під неї. Будівництво нової вежі в с.Чонгар стартувало 2 грудня 2016 року. Наразі вежу вже добудовано та розпочалося її тестування. Планується, що повністю станція запрацює вже найближчим часом.

Наступним етапом розвитку чонгарського проекту стане запуск протягом року нових радіостанцій та цифрового телебачення.

- Чи можна оприлюднити певні технічні характеристики станції? На які райони вона мовитиме? Який радіус поширення сигналу?

- Висота новозбудованої вежі сягає 150 метрів, максимальний радіус поширення радіосигналу – 120-130 км, впевнений прийом складає до 80 км. Територія розповсюдження сигналу: Генічеський та Новотроїцький райони Херсонської області, а також Джанкойський та Красноперекопський райони Автономної Республіки Крим. Також сигнал можна, з певними перешкодами, приймати в Красногвардійському районі, північній частині Білогорського та Сімферопольського районів. 

Технічні можливості станції дадуть змогу транслювати в подальшому всі теле- та радіоканали українських мовників, яким будуть видані відповідні ліцензії. 

З минулого тижня чонгарська вежа транслює Суспільне мовлення – Перший канал Українського радіо. Готуються до запуску інші радіостанції, які отримали ліцензії від Національної ради.

- До кінця 2016 року Нацрада з телерадіомовлення мала провести конкурс на мовлення з цієї вежі на чотирьох частотах для радіостанцій, а Український державний центр радіочастот мав визначити цифрову частоту для телебачення. Кому вже видано ліцензії на мовлення?

- Нацрада з питань телебачення і радіомовлення успішно провела конкурс на чотири радіочастоти наприкінці грудня минулого року. Ліцензію на частоту 100.7 FM отримало «Українське радіо»; на 101.4 FM - кримськотатарська радіостанція «Meydan», яка нещодавно відновила своє мовлення на материку; на 105,9 FM - нова кримська радіостанція «Радіо Крим.Реалії»; на 107.8 FM - місцеве радіо «Херсон ФМ».

Радіотелепередавальна станція в Чонгарі стане основою для подальшої розбудови цифрового телебачення на території Херсонщини та подальшого розвитку радіомовлення на територію кримського півострова, як це передбачено заходами проекту Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Криму на 2016-2017 роки. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ