Підтримати нас

Принизливе становище прохача треба залишати в минулому

Vgoru
05 грудня 2015 05:20
708
Поширити:

Ми себе прирівнюємо до якогось Бандостану, і ще тішимося з цього. Треба ставити собі за планку рівень найвищих демократичних країн світу. Наша країна має для цього всі передумови. Лиш ефективного управління немає.

"Панове, мушу сказати вам приємну звістку: до нас їде ревізор". Такими фразами у тій чи іншій інтерпретації майорить інтернет. Радість з приводу нового незалежного антикорупційного прокурора, утворення генеральної інспекції внутрішніх розслідувань і безпеки, звільнення одіозних керівників відомств усі пов'язують із приїздом в Україну віце-президента США Джозефа Байдена.

Люди пропонують, щоб Байден приїжджав щомісяця. Бо так усі, хто відмовляється рухати країну вперед, хоч щось робитимуть. Але ж такий підхід ганебний. Він принижує всіх нас, українців. Ми ж не для ревізора маємо змінювати країну. Важко уявити, що хтось із робочим візитом приїжджає в Німеччину чи Америку, і раптом американські прокурори дотягують те, що не дотягли. А ми себе прирівнюємо до якогось Бандостану, і ще тішимося з цього. Треба ставити собі за планку рівень найвищих демократичних країн світу. Наша країна має для цього всі передумови. Лиш ефективного управління немає.

Безумовно, віце-президент США обговорюватиме з українським вищим керівництвом те, яким чином ми боремося з корупцією, збираємося перебудовувати нашу економіку. Разом вони вирішуватимуть, як консолідувати світову спільноту в боротьбі з агресором на Донбасі. Будуть переговори про реальну допомогу у військовій галузі, а не бутафорну, як ми про це читаємо у "Вашингтон пост".

Або ми будуємо цивілізовану європейську державу, або вся європейська цивілізація від нас відвернеться.

Байден привезе в Україну дуже важливий меседж: або ми розвертаємося в бік глибокого економічного й політичного реформування, або через певний час змінюється ставлення до нас у Вашингтоні та інших світових столицях.

Ми зможемо нарешті перейти до тих кардинальних змін, які можуть зробити з України ефективну процвітаючу державу. А принизливе становище прохача треба залишати в минулому. Досить нам випрошувати те, що у нас лежить під ногами. Навчитися ефективно господарювати, і не красти у народу для окремої невеликої кількості осіб. Або ми будуємо цивілізовану європейську державу, або вся європейська цивілізація від нас відвернеться.

Володимир Огризко
Дипломат, колишній міністр закордонних справ

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів